Marković: NATO je najveći civilizacijski okvir

On je kazao da podrška članstvu u NATO među crnogorskim građanima raste
23 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2015. 18:10h

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je danas da članstvo u NATO nije nikakva formula koja Crnoj Gori donosi sreću, ali da su se opredjelili i za taj vojni savez kao „najveći civilizacijski okvir koji će nam omogućiti da valorizujemo naše lične i ukupne društvene resurse“.

„Pred nama je istorijska šansa da CG uvedemo u društvo najrazvijenijih zemalja svijeta po prvi put u njenoj istoriji“, rekao je Marković na tribini koja je na temu evroatlanskih integracija organizovana danas u Pljevljima.

On je kazao da podrška članstvu u NATO među crnogorskim građanima raste.

Marković je kazao da NATO ne uslovljava CG načinom na koji će donijeti odluku o učlanjenju u alijansu.

„Suvereno je pravo države da odabere način kako će to uraditi. Ta odluka mora biti zasnovana na ustano pravnom sistemu svake države. Naš ustav u ovom slučaju ne propisuje obaveznost referenduma jer nema gubljenja državnog suvereniteta. Crna Gora članstvom u NATO za razliku od Evropske unije ne gubi ni jedan element suvereniteta. Nasuprot mi jačamo naš suverenitet“, rekao je Marković.

On je ponovio da će se odluka o ulasku u NATO donijeti u parlamentu i da neće trošiti novac i vrijeme na organizovanje referenduma jer ni jedna politička borba u Crnoj Gori ne može proći bez političkih konfrontacija.

Slovački ambasador František Lipka kazao je da NATO ne nameće nikome kako će donijeti odlasku o članstvu osim da je uslov da država kandidat mora imati podršku najmanje 50 odsto građana Crne Gore.

On je istakao da je od kada je ta zemlja postala članica NATO 2003. Slovačka imala ekonomskih benefita jer su značajno porasle strane investicije u tu zemlju.

Poslanik SNP-a Danko Šarančić kazao je da je ta partija protiv članstva CG u NATO i da njihov poslanički klub ima jedinstven stav o tome. On smatra da je Partnerstvo za mir optimalno rješenje te da u Crnoj Gori ima važnijih tema koje treba rješavati kao što su socijalna i ekonomska pitanja.

On smatra da ovako važnu odluku treba da donesu građani na referendumu ističući da mu nije jasno zbog čega vlast bježi od toga kada se svakodnevno hvale da imaju podršku više od pedeset odsto građana.

Galerija

Bonus video: