Učešće žena u svim sferama života pokazatelj nivoa razvoja

„Korak po korak, kako dostižemo određene ciljeve u našoj kompleksnoj i zahtjevnoj agendi evroatlantskih integracija, polako se mijenja i svijest o tome da je prisustvo žena neophodno, jer istinski doprinosi kvalitetu zacrtanih reformi“, rekla je Pejanović-Đurišić
85 pregleda 2 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Vlada Crne Gore
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.10.2015. 13:59h

Aktivno učešće žena u svim sferama života i rada najbolji je pokazatelj dostignutog nivoa razvoja, demokratije i shvatanja modernog vremena i izazova 21. vijeka, poručila je ministrka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Kako je rekla, proces evropskih i evroatlantskih integracija i partnerstva omogućio je Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore da počnu sa primjenom savremenih standarda na planu učešća žena u sistemu odbrane, poručila je.

„Korak po korak, kako dostižemo određene ciljeve u našoj kompleksnoj i zahtjevnoj agendi evroatlantskih integracija, polako se mijenja i svijest o tome da je prisustvo žena neophodno, jer istinski doprinosi kvalitetu zacrtanih reformi“, rekla je Pejanović-Đurišić na prezentaciji Studije OEBS-a o nacionalnim akcionim planovima za unapređenje Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njenim riječima, nema dileme da aktivno učešće žena u svim sferama života i rada predstavlja najbolji pokazatelj dostignutog nivoa razvoja, demokratije i shvatanja modernog vremena i izazova 21. vijeka.

„Samim tim, uključivanje žena u sektore koji su nekad bili ekskluzivno rezervisani za pripadnike takozvanog „jačeg pola“, kao što su odbrana i bezbjednost, ne treba posmatrati samo kao posljedicu njihovog učešća u demografskoj strukturi, već i kao dokaz boljeg razumijevanja i shvatanja uticaja i doprinosa koje one mogu imati u cilju stvaranja stabilnijeg i mirnijeg životnog okruženja“, kazala je Pejanović-Đurišić.

Ona je podsjetila na evoluciju položaja i emancipacije žene u Crnoj Gori, u procesu koji je ženu izmjestio iz tradicionalnog porodičnog okvira u aktivnog učesnika bitnih istorijskih procesa.

„Sigurna sam da žene u Crnoj Gori na odgovoran i racionalan način razumiju te procese, upravo polazeći od činjenice da su uvijek znale da odaberu ono što zovemo „prava strana istorije“, odupirući se retrogradnim društvenim strujama i idejama, i pokazujući svoj integritet i samosvojnost“, rekla je Pejanović-Đurišić.

Ona, kako je rekla, vjeruje da i u aktuelnom društvenom trenutku, obilježenim očekivanjem dobijanja pozivnice za članstvo u NATO Alijansi, za većinu žena u Crnoj Gori ne postoji dilema kad je podrška sigurnoj budućnosti njihove djece u pitanju.

Pejanović Đurišić je podsjetila da se na 15 godina od usvajanja Rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN-a, može reći da je 1325 postala šifra prepoznavanja za moguće dosta sporu, ali svakako nezaustavljivu promjenu.

„To je razlog više da se ova politika, koja se u okviru našeg Ministarstva implementira kroz procese upravljanja ljudskim resursima, kotira visoko među prioritetima Ministarstva odbrane“, rekla je ona.

Pejanović-Đurišić je zaključila da su upravo mlađe žene zaslužne za novi odnos prema pitanju rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori.

„Iako za savremenu crnogorsku ženu postoji mnoštvo iskušenja i prepreka njenoj slobodi, emancipaciji i afirmaciji u društvu ona, na jednoj strani, stalno potvrđuje svoju ulogu stuba porodičnog i društvenog života, a na drugoj se suprotstavlja brojnim pokušajima da se potisne iz glavnih tokova društvenog života i da se ospori njen značaj, uloga i uticaj u društvu“, zaključila je Pejanović-Đurišić.

Bonus video: