Bulatović: Protesti sve brojniji, Đukanović da podnese ostavku

Bulatović je ocijenio protestne šetnje, koje su održane u 14 crnogorskih gradova, veoma uspješnim
0 komentar(a)
protest Demokratski front, Predrag Bulatović, Foto: Filip Roganović
protest Demokratski front, Predrag Bulatović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.10.2015. 11:24h

Protesti Demokratskog fronta (DF) svakog su dana sve brojniji, a šanse Demokratske partije socijalista (DPS) i Vlade da budu tvrdoglavi sve manje, poručio je poslanik DF-a Predrag Bulatović, i pozvao premijera Mila Đukanovića da podnese ostavku. On je poručio da DF nastavlja sa protestnim skupom ispred Skupštine Crne Gore, 24 sata svakog dana, sa političkim mitingom u 18 sati i 30 minuta. Bulatović je ocijenio protestne šetnje, koje su održane u 14 crnogorskih gradova, veoma uspješnim, navodeći da su njihovi zahtjevi dobili podršku velikog broja građana. „Politički stav u svakoj od tih opština je da treba održati prijevremene lokalne izbore zajedno sa parlamentarnim, jer su i lokalni izbori u svim opštinama gdje je DPS na vlasti brutalno pokradeni“, kazao je Bulatović. Prema njegovim riječima, uspjeh protestnih šetnji bio je i u tome što je, suprotno zakonu, Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo zabranu tih šetnji. „Uprkos tome, mi smo šetnje održali. One su bile u skladu sa zakonom, sa velikim brojem građana, i u četvrtak će ponovo u svim tim gradovima biti organizovane“, rekao je Bulatović.

On je kazao da se, poslije jučerašnje sjednice Zakonodavnog odbora, vidi na šta liči Skupština Crne Gore. „Vidi se da Skupština poslije ovih protestnih šetnji ne može da radi u punom kapacitetu, i juče je izvšen pokušaj da se preformuliše takozvana Radna grupa za dijalog o uslovima za održanje izbora. Kažem preformuliše, jer je jedna odluka, koja je propala, donesena u julu, i sada pokušavaju da donesu drugu“, naveo je Bulatović. On je kazao da njihove zahtjeve i protestne mitinge ne može zamijeniti nikakva „kvazi radna grupa“. „Poručujem predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću da uzme u obzir tu činjenicu da ta radna grupa ne može biti mjesto dijaloga, i da će preuzeti odgovornost na sebe ako to bude forsirao“, naglasio je Bulatović. On je pozvao sve, kako je kazao, istinske opozivcione partije da bojkotuju rad te radne grupe i da daju podršku zahtjevima DF-a. Na pitanje da prokomentariše ocjene premijera Mila Đukanovića o protestima i njegovu poruku da DF sa šest odsto podrške ne može da ih ucjenjuje, Bulatović je pozvao Đukanovića da podnese ostavku. „Mi ćemo biti istrajni, protesti su iz dana u dan sve brojniji, a šanse DPS-a i Vlade da budu tvrdoglavi sve manje“, poručio je Bulatović. Kako je kazao, Đukanović se ponaša „kao i svaki diktator, i saopštava to što saopštava. „Ja ga pozivam da podnese ostavku jer je to ključ za razrješenje ove krize, a onda može kao predsjednik DPS-a, koja je parlamentarna stranka, da se uključi ili ne uključi u formiranje prelazne vlade“, precizirao je Bulatović.

To je, kako je kazao, odgovor DF-a. „Drago mi je što je Đukanović izašao iz političke jazbine i deklarisao da je on autor svih prljavih kampanja koje se vode protiv opozicije i DF-a na režimskim televizijama i na drugim mjestima. Činjenica da se poziva na istraživanja koja je on naručio, sama po sebi govore da je nevješt, iako je dugo na vlasti“, naveo je Bulatović. On je kazao da je na protestu više od 20 odsto poslanika Skupštine koji pripadaju DF-u. „Sa ostalim poslanicima, koji dolaze na ovaj protest, više od 30 odsto Skupštine protestuje, i to je jedino što je relevantno i mjerljivo. Tako da te Đukanovićeve računice neće biti da su tačne. Ja mu poručujem da ćemo mi biti istrajni i izdržati sva moguća iskušenja“, poručio je Bulatović

Bonus video: