Tomović: Izbor Radonjića je politička korupcija

“Kad budem dobio dokumentaciju procijeniću koji ću pravni lijek da iskoristim. Ova odluka Savjeta je plod političke korupcije”
50 pregleda 4 komentar(a)
Željko Tomović, Foto: Boris Pejović
Željko Tomović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.10.2015. 06:33h

Jedan od kandidata za direktora Agencije za sprječavanje korupcije, advokat Željko Tomović najavio je juče mogućnost da ospori izbor Sretena Radonjića na to mjesto.

Tomović je rekao “Vijestima” da je od predsjednice Savjeta Goranke Vučinić zatražio snimak sjednice tog tijela koja je održana u četvrtak i na kojoj je Radonjić izabran većinom glasova. On je takođe tražio i uvid u dokumentaciju koju je Radonjić dostavio.

“Kad budem sve dobio procijeniću koji ću pravni lijek da iskoristim. Smatram da je ova odluka Savjeta o izboru plod političke korupcije,”rekao je advokat. On je to objasnio navodima da je većina članova Savjeta, izuzev direktorice MANS-a Vanje Ćalović, naklonjena političkim partijama i da su tako glasali. Osim Vučinić i Ćalović, članovi Savjeta su Radule Žurić, Ristan Stijepović i Bojan Obrenović. Sem direktorice MANS-a svi ostali su glasali za izbor Radonjića.

I poslanica SNP-a Snežana Jonica najavila je da će tražiti snimak sa sjednice Savjeta zbog odluke da se saslušanje većine kandidata održi iza zatvorenih vrata. Izuzev Tomovića, svi ostali su odgovarali na pitanja članova Savjeta bez prisustva medija i predstavnika Instituta alternativa čiji je zahtjev za praćenje sjednice odbijen.

Iako je na sjednici saopšteno da je zahtjev većine kandidata da intervjuisanje bude zatvoreno, inicijativa je potekla od članova Savjeta. Naime, kandidati su pitani da se izjasne da li hoće prisustvo javnosti.

Većina članova Savjeta je bila za zatvaranje sjednice nakon što ih je Obrenović, koji je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka, obavijestio da kandidati imaju pravo na isključivanje javnosti zbog zaštite ličnih podataka.

Sreten Radonjić je penzionisani funkcioner MUP-a. Sa zamjenikom predsjednika DPS-a Duškom Markovićem je prijateljskim relacijama jer su im djeca u braku. M.R.

Bonus video: