Mihailo: Amfilohijev populizam služi za osvajanje vlasti

Mihailo je dodao i da srpski nacionalizam predstavlja udarnu pesnicu protiv Crne Gore, kao i da je instrument za realizovanje srpskih geostrateških interesa na ovom prostoru
34 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.10.2015. 11:14h

Mitropolit CPC, Mihailo smatra da je mitropolit Amfilohije u svom govoru na protestu u organizaciji Demokratskog fronta, zloupotrijebio sveštenu harizmu. Mihailo je izjavio da je rječnik Amfilohija "populizam koji za svrhu ima osvajanje vlasti".

"Njime podilazi emocijama osiromašenoga naroda, koji se zavodi lijepim riječima i upire ka radikalnim političkim rješenjima, koje narod želi kao osvetoljubivo rješenje. Državu je jednačio sa zločinačkim organizacijama iz Drugog svjetskog rata, vulgarno i brutalno, ne birajući riječi, napao je crnogorsku himnu, Zakon o slobodi vjeroispovijesti i evropske vojno-političke integracije, kao crnogorski državni i nacionalni cilj. Ta crkva kojoj je na čelu on, proizvodi i apologira ponašanje koje je za stid i sram svakome civilizovanom građaninu", ocijenio je Mihailo.

Mitropolit CPC je kazao da Amfilohije ima autoritativnu ulogu u političkom životu Crne Gore, kao i da je uzor mnogim "pravoslavnim fundametalistima ispred Skupštine".

"Zabrinutost Crnogorske crkve zbog takvog njegovog ponašanja, koje provocira nemire i mržnju među građanima različitih nacija i vjera je prirodna, zbog njenog bića utemeljenog u jevanđelju i identiteta naroda koji joj je povjeren. Crnogorska pravoslavna crkva nastupa u ime hrišćanske vere i savjesti njenih klirika, u ime pravde i moralnih načela. Naša država mora da se štiti na temelju integriteta i suvereniteta koji oličava, u ime Crnogoraca koji su je zasnovali, branili i odbranili i njihove kulture i imena. Jer visoki i niži klirici beogradske patrijaršije podstiču masu da razmišlja o političkim oponentima i drugim i drugačijim u nacionalnom i vjerskom smislu, u kategorijama neprijatelja koje treba likvidirati. Razmjera tog čina, kriminalne suštine, koji protivurječi svim crnogorskim i civilizacijskim vrijednostima je takva da dovodi u pitanje sve vrijednosti evropske civilizacije na crnogorskom prostoru Ne smije se, smetnuti s uma da pravoslavni fundamentalisti, kakvih ima ispred Skupštine, kojima je vladika Amfilohije uzor, žive vanustavni život i ponašaju se kao država u državi".

Mihailo je dodao i da srpski nacionalizam predstavlja udarnu pesnicu protiv Crne Gore, kao i da je instrument za realizovanje srpskih geostrateških interesa na ovom prostoru.

"Zato administracija mora da bude svjesna da demostranti ispred Skupštine, a ni Beogradska patrijaršija, nijesu u položaju da mogu zastupati ideale crnogorskoga naroda i države. Pa neka se po tome ravnaju, i neka znaju da vuk dlaku mijenja ali ćud nikada", kazao je Mihailo.

Bonus video: