SDP: Antievropska retorika Amfilohija

Iz SDP-a su dodali da je pozivanje mitropolita Amfilohija kontraproduktivno, i da je on negacija savremene Evrope, kao i da produbljuje podjele u crnogorskom društvu
53 komentar(a)
Kongres SDP, Foto: Darvin Murić
Kongres SDP, Foto: Darvin Murić
Ažurirano: 05.10.2015. 10:17h

Socijaldemokratska partija Crne Gore je pozvala Demokratski front da svoje političke zahtjeve ostvaruje u Parlamentu, dijalogom, kako bi se došlo do punog povjerenja u izborni proces i demokratskih izbora kao osnove legitimne vlasti.

"Pojavljivanje Amfilohija Radovića na protestima DF ruši sami smisao ovih okupljanja i proklamovani cilj – stvaranje uslova za fer i slobodne izbore. Na ovaj način su politički zahtjevi protesta podređeni ko zna kojem po redu političkom performansu Amfilohija Radovića koji je i ovu priliku iskoristio da demonstrira anticivilizacijsku i antievropsku retoriku", smatraju u SDP-u.

Iz SDP-a su dodali da je pozivanje mitropolita Amfilohija kontraproduktivno, i da je on negacija savremene Evrope, kao i da produbljuje podjele u crnogorskom društvu.

,,Tražiti evropske demokratske izborne standarde, a pozivati Radovića koji je negacija savremene Evrope zasnovane na konceptu sekularizma i ljudskih prava je neodrživo i unaprijed osuđeno na neuspjeh. Amfilohije Radović je simbol nacionalizma i rata koji je zadesio ove prostore i jedan od glavnih kreatora velikonacionalne politike, i zato njegova pojava može da bude samo u funkciji daljih podjela u crnogorskom društvu.Modernoj evroatlantskoj Crnoj Gori ne treba forsiranje podjela već dijalog i dogovor oko demokratskih standarda u koje svakako spadaju fer i slobodni izbori. Ono što nam takođe nije potrebno je koketiranje sa ličnostima koje, zloupotrebljavajući svoju poziciju sveštenika, ovo društvo konstantno vuku nazad i svađaju građane" .

SDP je podsjetio na slučaj podgoričkog paroha Velibora Džomića koji je vraćen u Crnu Goru pred same proteste, i smatraju da svako koketiranje sa mitropolitom Amfilohijem čini štetu putu u moderan civilizovani svijet.

"SDP je već ukazao na slučaj stranog sveštenika koji je od prijetnje građanskom miru sa prethodnih protesta pred ove proteste vraćen u Crnu Goru. Bez pretenzija da donosimo konačne sudove želimo samo da upozorimo sve one koji svih ovih godina na razne načine iz različitih razloga koketiraju sa Radovićem i sličnim njemu da time čine štetu našem putu u civilizovani svijet. Na to imamo puno pravo kao partija koja se punih 25 godina suprotstavlja Amfilohijevom nacionalizmu, vjerskoj i naconalnoj netpeljivosti, negaciji crnogorskog identiteta i brutalnoj zloupotrebi vjere".

Bonus video: