Uprkos zabrani MUP-a, DF poziva na proteste u 15 gradova

"U svakom slučaju, da svakom jasno poručimo – šetnje će se sjutra održati u svim gradovima, kako smo ih najavili", naglasio je funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović
0 komentar(a)
protesti DF, Foto: Boris Pejović
protesti DF, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.10.2015. 15:00h

Ministarstvo unutrašnjih poslova neće dozvoliti okupljanje i demonstracije u crnogorskim opštinama koje je namjeravao da organizuje Demokratski front. Na zvaničnoj Facebook stranici protesta "Sloboda traži ljude", organizatori su pozvali na "mirne protestne šetnje" i saopštili satnicu okupljanja.

  • Nikšić - 05.10. i narednih dana u 16:30 na Trgu Šaka Petrovića
  • Kotor - 05.10. i narednih dana u 18h ispred ulaza u Stari Grad
  • Pljevlja - 05.10. i narednih dana u 18h na Trgu patrijarha Varnave
  • Bar - 05.10. i narednih dana u 18h ispred robne kuće "Izbor"
  • Bijelo Polje - 05.10. i narednih dana u 18h ispred hotela "Bijela Rada"
  • Šavnik - 05.10. i narednih dana u 12h ispred ugostiteljskog objekta "Lovac"
  • Cetinje - 05.10. i narednih dana u 15h ispred Dvorca kralja Nikole
  • Tivat - 05.10. i narednih dana u 18h ispred stare zgrade SO Tivat
  • Budva - 05.10. i narednih dana u 18h ispred glavnog ulaza u Stari Grad
  • Herceg Novi - 05.10. i narednih dana u 18h na Trgu Nikole Đurkovića
  • Andrijevica - 05.10. i narednih dana u 14h ispred crkve
  • Danilovgrad - 05.10. i narednih dana u 17h ispred crkve Svete Tekle
  • Žabljak - 05.10. i narednih dana u 19h na trgu Slobode
  • Mojkovac - 05.10. i narednih dana u 15h ispred zgrade Skupštine opštine Mojkovac
  • Golubovci - 05.10. i narednih dana u 17h ispred sjedišta NOVE i DNP-a

Od ponedjeljka, 5. oktobra, u gradovima širom Crne Gore će svakodnevno biti organizovane mirne protestne šetnje u kojima...

Posted by Sloboda Traži Ljude on недеља 4. октобар 2015.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da ta okupljanja nijesu prijavljena u skladu sa zakonom, da su prijave bile nepotpune i neblagovremene i da se neće dozvoliti okupljanja.

"Protestne šetnje pristalica Demokratskog fronta (DF) koje su najavljene za sjutra u gradovima gdje je na vlasti Demokratska partija socijalista, biće održane uprkos najavama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da neće dozvoliti njihovo održavanje, poručili su iz DF-a.

"U svakom slučaju, da svakom jasno poručimo – šetnje će se sjutra održati u svim gradovima, kako smo ih najavili", naglasio je funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović.

On je rekao da će šetnje u većini od 14 crnogorskih gradova početi u 18 sati, a u nekim i ranije.

Lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao je sinoć da su Konjeviću i direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću rekli da neće mrdati sa mjesta protesta ispred zgrade Skupštine, i da su ih obavijestili da će krenuti u protestne šetnje u 15 drugih opština.

Konjević je rekao i da je predstavnicima DF-a na sastanku koji je održan sinoć, predloženo da Bulevar Svetog Petra Cetinjskog bude otvoren za saobraćaj osim od 17.30 do 20.30 dok traje njihov protestni skup, ali da to nijesu prihvatili.

"Zbog toga im je jasno saopšteno da imaju veliku odgovornost za poštovanje na zakonu donijetih odluka i predviđenih procedura. Takođe im je ukazano da kao izabrani predstavnici građana su prije svega dužni da poštuju zakone i usvojene demokratske standarde i načela. Saopštili smo im da će nadležni državni organi poštovati zakone koje su poslanici, pa i predstavnici Demokratskog fronta, usvojili u crnogorskom Parlamentu", kazao je Konjević.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da tokom protesta nije bilo ozbiljnijih problema, osim manjih incidenata koji su uključivali provokacije prema pripadnicima policije.

Konjević je kazao da je liderima DF-a Andriji Mandiću, Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću ukazano da je CB Podgorica odobrenjem skupa i dosadašnjim načinom obezbjeđenja učesnika i državnih institucija "pokazao da poštuje ustavna i zakonska prava organizatora prijavljenog skupa".

"Takođe smo im saopštili da njihova prava na protestna okupljanja ne mogu da ugrožavaju poštovanje ljudskih prava drugih građana koji su u potrebi da koriste vitalnu saobraćajnicu pored Skupštine Crne Gore. Naglašeno im je da su organizovanjem nenajavljene protesne šetnje prije dva dana u Podgorici prekršili Zakon o javnim okupljanjima te da je protiv organizatora podnijeta prekršajna prijava.

Funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović je rekao da je MUP od DF-a tražio da prijavi šetnje 48 sati prije, "a da ih sada zabranjuje".

"Nije mi jasan stav Konjevića. Mi smo od njegovog službenika dobili informaciju da je dovojlno da šetnje prijavimo 48 sati ranije i da će se one održati", rekao je Đukanović.

On je dodao da ni od jednog opozicionog subjekta nijesu dobili zvaničan odgovor za bojkot parlamenta.

Bonus video: