Pat pozicija na bulevaru kod Skupštine

Frontu nuđeno da se bulevar zatvara svakog dana po nekoliko sati za vrijeme trajanja skupa
90 pregleda 142 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2015. 07:02h

Demokratski front odbio je ponudu vlasti da bulevar Svetog Petra Cetnijskog bude zatvoren za saobraćaj svakog dana po nekoliko sati za vrijeme trajanja političkog dijela protesta, saznaju “Vijesti”.

To im je ponuđeno na sinoćnjem sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem i direktorom Uprave policije Slavkom Stojanovićem, rekao je jedan od učesnika sastanka za koji su iz DF-a su ranije naveli da će se održati zbog odluka i odnosa državnih organa prema protestima.

Iz DF-a su odbili da oslobode bulevar za saobraćaj navodeći da neće da se sklone sa “slobodne teritorije”. Konjević je, prema riječima istog izvora, rekao i da čelnici DF-a ne treba da se obraćaju njemu, već gradskim vlastima. Iz DF-a je rečeno “Vijestima” da se oni neće obraćati više nikome.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić sinoć je nakon sastanka na protestu rekao da se neće mrdati sa bulevara do ispunjenja zahtjeva i upozorio Konjevića da ne koristi silu.

Drugi učesnik sinoćnjeg sastanka rekao je da je Konjević zastupao stavove Vlade i tražio da se bulevar oslobodi, te da je nakon što su iz Fronta to odbili rekao da će policija nastaviti da asistira i obezbjeđuje skup u skladu sa zakonom.

Funkcioner Fronta rekao je “Vijestima” da im je ranije neformalno nuđeno i da izmjeste binu sa bulevara na prostor kod spomenika Kralja Nikole, što su iz DF-a odbili.

Prema saznanjima “Vijesti” DF je od Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tražili da im se odobri da bina i prateći objekti ostanu još sedam dana.

“Vijestima” su iz Fronta rekli i da nisu dobili rješenje od gradskih vlasti na taj njihov zahtjev.

Konjević je navodno na sastanku rekao liderima DF-a da nemaju izlaznu strategiju, a Mandić je na protestu kazao da je nema Vlada.

Prema mišljenju stručnjaka, jedini scenario po kojem bi policija mogla da primijeni silu je u slučaju velikog incidenta, ili ako gradske vlasti nalože ukljanjanje bine i pratećih objekata sa bulevara, organizatori odbiju, a komunalci za to zatraže asistenciju policije.

Poslanica DF-a Jelisava Kalezić sinoć je na skupu rekla da su građanima proteste i šetnju gradom zabranjivali samo okupatotri, i pitala da li je ova vlast okupatorska.

Član predsjedništva DF-a Strahinja Bulajić rekao je da ako ministar unutrašnjih poslova dopušta da mu policijom upravlja potpredsjednik Vlade on to mora javno da kaže. “Tražim da se našim policajcima isplati svaka dnevnica za naporan posao koji rade ovih dana. U ponedjeljak neka se svi priključe protestima u opštinama gdje je DPS na vlasti kako i priliči slobodnim ljudima” rekao je Bulajić.

Sinoć kasno na platou ispred parlamenta pojavili su se najviši funkcioneri policije i direktor ANB Dejan Peruničić.

Đukanović: Skvasili smo se, ali je to manje važno. Nastavljamo protest

Funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović rekao je jutros Portalu Vijesti da su se svi koji su proveli noć ispred zgrade Skupštine skvasili.

"Ipak, to je najmanji problem, Važno je da nastavljamo protest do ispunjenja zahtjeva", rekao je Đukanović Portalu Vijesti.

On je kazao da sinoć niko nije dolazio da traži od njih da uklone šatore i binu. Jutros su na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog osvanula i dva veća šatora.

"Nikakvo rješenje nijesmo dobili. Nas jedino interesuje šta će MUP da kaže. Rješenja i odluke komunalnih službi nas ne interesu jer smo se oko svega sa MUP-om dogovarali", rekao je Đukanović.

On je podsjetio da od ponedjeljka DF kreće sa organizovanjem protesta u još 15 opština u kojima je DPS na vlasti.

"Naravno protest ispred zgrade Skupštine se neće prekidati", rekao je Đukanović.

Galerija

Bonus video: