Crnogorski državljani mogu da se zaposle ili stažiraju u NATO

Među uslovima koje budući stažisti moraju zadovoljiti su da imaju više od 21 godinu, da su najmanje na trećoj godini studija ili da su završili studije prije najviše godinu dana
119 pregleda 3 komentar(a)
Monika Hankijevic Klopotek, FPN, Foto: Miloš Rudović
Monika Hankijevic Klopotek, FPN, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 25.10.2018. 17:46h

Crnogorski državljani mogu da se zaposle ili stažiraju u NATO, što im je omogućilo punopravno članstvo Crne Gore.

NATO svake godine prima od 60 do 70 stažista, kazala je šefica Odjeljenja NATO za zapošljavanje Monika Hankijevic Klopotek.

Stažiranje u NATO traje šest mjeseci, a stažisti primaju mjesečno nepunih 1.050 eura.

Među uslovima koje budući stažisti moraju zadovoljiti su da imaju više od 21 godinu, da su najmanje na trećoj godini studija ili da su završili studije prije najviše godinu dana.

Generalni direktor Generalnog direktorata za NATO i politiku bezbjednosti Vladimir Vučnić kazao je na skupu na Fakultetu političkih nauka u Podgorici da je stažiranje i zapošljavanje u NATO jedan od direktnih benefita koji građani mogu imati od članstva.

“To će biti prilika i da se upoznate sa strukturama, ali i ostalim stažistima iz država članica Alijanse i uspostavite kontakte koji vam mogu biti od koristi u budućoj karijeri,” kazao je Vučinić.

Osim programa stažiranja, NATO svake godine zapošljava više stotina osoba.

Posjeta Klopotek i njenog saradnika, savjetnika za ljudske resurse Hozea de Silve Lairesa, Ministarstvo vanjskih poslova realizovalo je u saradnji sa NATO.

Bonus video: