Konjević: Protest policiju dnevno košta 40 hiljada eura

Na pitanje kako komentariše ocjene predstavnika DF-a da ih odluke komunalne policije ne zanimaju jer su dobili odobrenje MUP-a, on je rekao da zakon jednako postoji za sve pa i za organizatore protesta.„Zakon se mora poštovati, a zakon propisuje procedure. “
79 pregleda 70 komentar(a)
protesti DF, Foto: Savo Prelević
protesti DF, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.10.2015. 17:49h

Uprava policije angažovala je gotovo hiljadu službenika za obezbjeđivanje protesta koje organizuje Demokratski front, a prema početnim analizama Ministatstva unutrašnjih poslova njihov dnevni trošak za taj zadatak je oko 40 hiljada eura.

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, rekao je da je shodno obavezama Uprave policije, angažovano gotovo hiljadu službenika na obezbjeđenju protesnog skupa koji je višednevni i 24-satni.

„Prema početnim analizama u MUP-u, za troškove smeštaja službenika koji su na ispomoć van Podgoricre, za prekovremene sate i dnevnice, koje pripadnicima policije pripadaju po zakonu, dnevni trošak MUP-a je oko 40 hiljada eura“, kazao je Konjević novinarima, na otvaranju prostorija Operativno komunikacionog centra.

Konjević je kazao da je novac obezbijeđen iz budžeta MUP-a, navodeći da taj trošak nije mogao biti planiran u budžetu.

On je podsjetio da dozvola za postavljanje bine i drugih stvari nije u nadležnostui Uprave policije, već da je dozvolu za to dala nadležna služba Glavnog grada.

Konjević je precizirao da je obaveza Uprave policije da se u takvim okolnostima, održava javni red i mir i da je zakon propisao adekvatne procedure, u slučaju i zavisno od odluka nadležnih opštinskih službi, koje, kako je rekao, ne možd da prejudicira.

Na pitanje kako komentariše ocjene predstavnika DF-a da ih odluke komunalne policije ne zanimaju jer su dobili odobrenje MUP-a, on je rekao da zakon jednako postoji za sve pa i za organizatore protesta.„Zakon se mora poštovati, a zakon propisuje procedure. “

Konjević je rekao da vjeruje da su sve političke partije koje djeluju u Crnoj Gori dovoljno usvojile demokratske standarde i u retoričkom i u smislu ponašanja.

„Nesporno je ustavno pravo da i građani i partije svoje nezadovoljstvo mogu da iskazuju kroz javna i mirna okupljanja. Ali moramo voditi računa da korišćenjem svog ljudskog prava ne smijemo da ugrožavamo ljudska prava drugih. U ovom slučaju se ugrožavaju, rekao bih, prava građana Podgorice da koriste vitalnu saobraćajnicu u centru grada, i ta njihova prava su ugrožena već punih sedam dana kroz dvadesetčetvorosatno zatvaranjete saobraćajnice“, naveo je on.

Konjević je poručio da ne može da pojmi da bi se neko ponašao suprotno zakonu. „A takvo ponašanje je takođe obezbijedilo odgovarajuće zakonske procedure kako se u takvim situacijama postupa“.

On je negirao da je na zgradi predsjednika zbog obezbjeđenja protesta postavljen snajperista.

„Te stvari nijesu apsolutno tačne, a pretpostavljam da se sad kroz različite političke interpretacije pokušava zloupotrijebiti nešto što se, nadam se, ne bidmo trebali u budućnosti da radimo da dajemo takve vrste informacije koje nisu tačne “, dodao je Konjević.

Na konstataciju da su iz DF-a naveli da za svoje tvrdnje imaju i fotografije, ministar je rekao da treba da ih objave, ako su ih ponudili.

Konjević je naveo da je obezbjeđenje protesta u Podgorici, urađeno shodno planu koji je pripremio centar bezbjednosti (CB) Podgorica, i da se u oblasti protesta nalaze vitalne državne institucije- Skupština, Vlada i zgrada predsjedništva, zbog čega je angažovan broj službenika za koji je procijenjeno da je potreban.

Upitan kako će postupati policija s obzirom da su iz DF-a najavili da će od naredne sedmice proteste organizovati i u ostalim gradovima, on je ponovio da je sve definisnao zakonom o javnim okupljanjima i da se on mora jednako poštovati.

Konjević je kazao da je u nadležnosti centra bezbjednosti (CB) Podgorica prijava organizatorima protesta zbog nepoštovanja odluke o prostoru na kojem im je dozvoljeno okupljanje, i da nije stigao jutros da se informiše o tom pitanju.

On je dodao da mu je drago što su do sada protesti protekli bez nekih većih incidenata.

Komentarišući krivinu prijavu koju je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti podnijela protiv njega, Konjević je rekao da je iznenađen.

„Milsim da je blaga zloupotreba predsjednika CANU-u da cijelu instituciju stavlja iza njegovog razmišljanja u tom dijelu. Provjerio sam sve što su nadležne službe ministarstva radile, jer kao ministar nisam imao direktnog dodira sa tim“, dodao je on.

Konjević je podsjetio da je DANU još 1999.godine prvi put registrovana, nakon čega je preregistrovana nakon stupanja na snagu novog zakona.

„Žao mi je što jedan problem koji se javio nedovoljnom implementacijom zakona o akademijama, sada trpi neku vrstu posljedice prema MUP-u“,naveo je on, dodajući da se nada da će tužilaštvo što prije ispitati postupanje svih aktera.

On je poručio da se mora voditi računa da je svako prijavljivanje krivičnog djela, koje nije adekvatno obrazloženo i potkrijepljeno, takođe krivično djelo.

Na pitanje zašto još nije formiran specijalni istražni tim, Konjević je rekao da je nadlenost ministra unutrašnjih poslova bila da obezbijedi prostor za rad tog tima, navodeći da je on obezbiđene u okiru zgrade „Limenke“.

„U mjeri u kojoj je to moja nadležnost, odmah nakon imenovanja specijalnog tužioca organizovao sam sastanak vrhovnog državnog tužioca, specijalnog tužioca, direktora policije i mene i dogvorili smo se da dalje aktivnosti pri izboru specijalnog tima dalje bude koordinacija specijalnog tužioca i direktora policije“, kazao je on.

Konjević je rekao da se intenzivno razgovara na tu tmu, i da vjeruje da će se brzo izaći sa informacijom o dogovoru za imenovanje šefa i otvaranje procedure za koncipiranje ukupnog specijalnog tima, navodeći da bi volio da su se te stvari uradile brže.

Upitan da prokomentariše disciplinski postupak protiv Predraga Šukovića, ministar je rekao da je podnijet zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka nadležnom disciplinskom tužiocu i da ta procedura još traje.

„Što se tiče zahtjeva nadležnog sektora UP za privremeno udaljenje Šukovića taj zahtjev je dostavljen nadležnoj službi i ona ga je odbila jer nije bio u skladu sa zakonom o unutrašnjim poslovima i sada je na nadležnoj službi UP da ga eventualno pnovi“, kazao je on.

Upitan da prokomentariše postupak protiv policijskog službenika Đoke Golubovića, Konjević je podsjetio da je taj postupak pokrenuo specijalni tužilac, koji je izdao naredbu o tajnosti svih podataka, i da zato ne može govoriti o tom slučaju„Naravno i jednim i drugim slučajem bavi se unutrašnja kontrola MUP-a“.

Upitan ima li novosti u vezi sa hapšenjem Darka Geislera, osumnjičenog za ubistvo Andrije Mrdaka, on je rekao da je kroz međunarodnu-pravnu pomoć obezbijeđeno sve što je potrebno za procesuiranje lica za kojim je raspisana međunarodna potjrnica.

„Sada je to u sistemu Interpola, i za njim sada ne tragaju samocrnogorska i srpska, već sve policije, i vjerujem da ćemo u primjerenom roku to lice lišiti slobode i izvesti ga pred nadležni crnogorski sud“, odgovorio je ministar.

Upitan kako komentariše bezbjednosnu situaciju, s obzirom na sve češća podmetanja bombi u Podgorici, Konjević je kazao da to jesu izazovi za podgorički CB i dominantna obaveza njegovog novog rukovodstva .

Prema riječima Konjevića, na žalost mnoge pojave koje se dešavaju „i imaju finale u takvim krivičnim djelima“,su posljedica prethodnih radnji, najčešće kroz aktivnosti koje je UP imala u sprečavanju krivičnog djela zelenašenje.

„Kao što ste vidjeli u proteklih nekoliko mjeseci, više od šest,sedam akcija je realizovano, ali nam to sve šalje poruku da nadležni centar mora da radi još bolje i efikasnije da bi obezbijedili što je moguće veći stepen bezbjednosti građana“, zaključio je on.

Bonus video: