Kancelarija glavnog pregovarača: Vlada ne opstruira rad Agencije i Savjeta

" Takođe, u cilju kvalitetnog sprovođenja Zakona o sprečavanju korupcije, u saradnji s Upravom za kadrove je dogovoren poseban plan obuka za zaposlene u Upravi za antikorupcijsku inicijativu i Komisiji za sprečavanje sukoba interesa u pogledu primjene Zakona o upravnom postupku i Zakona o prekršajima" navodi se u reagovanju
1 komentar(a)
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije, Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije, Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.10.2015. 12:24h

U vezi s tekstom objavljenim u "Vijestima" „Direktora hoće tajno da biraju“ reagovali su iz Kancelarije glavnog pregovarača.

Reagovanje prenosimo integralno.

"Sve aktivnosti u vezi s pripremom za početak rada Agencije se odvijaju planiranom dinamikom i nema mjesta tvrdnjama da Vlada opstruira rad Agencije i Savjeta. Prije svega, podsjećamo da je Vlada Crne Gore, zaključkom iz maja ove godine, ustupanjem prostorija Uprave za imovinu, stvorila tehničke preduslove za početak rada Agencije za sprečavanje korupcije, 1. januara 2016. S tim u vezi, u okviru bilateralne podrške Kraljevine Norveške, u kontinuitetu se sprovode aktivnosti na prilagođavanju i razvoju jedinstvenog softverskog rješenja za potrebe Agencije. Takođe, u cilju kvalitetnog sprovođenja Zakona o sprečavanju korupcije, u saradnji s Upravom za kadrove je dogovoren poseban plan obuka za zaposlene u Upravi za antikorupcijsku inicijativu i Komisiji za sprečavanje sukoba interesa u pogledu primjene Zakona o upravnom postupku i Zakona o prekršajima. Kada je riječ o obezbjeđenju ekspertske podrške, tokom prethodnog perioda je, preko različitih vidova saradnje i podrške Evropske komisije, prvenstveno preko Tajeks instrumenta koji je detaljno planiran i odobren od strane EK još u januaru ove godine, angažovano više eksperata koji su učestvovali u pripremi podzakonskih i internih akata. Tako je šest eksperata angažovano za izradu podzakonskih akata za oblasti sprečavanja sukoba interesa, lobiranja, zaštite zviždača, finansiranja političkih partija, kao i za pripremu internih akata Agencije za sprečavanje korupcije. S tim u vezi, jedan broj eksperata će do kraja godine još jednom boraviti u Crnoj Gori u cilju finalizacije pojedinih akata i sprovođenja aktivnosti koje se odnose na upoznavanje zainteresovanih strana s nacrtima ovih dokumenata i obavezama koje ih očekuju u njihovoj primjeni. Za jedan broj internih akata koji se odnose na pravila funkcionisanja Agencije, za koje je dogovorena ekspertska misija s EK, u toku je izbor stručnjaka i njihov dolazak se očekuje do kraja 2015. Dodatno se, uz podršku Delegacije EU u Podgorici, sprovodi postupak obezbjeđivanja dugoročnih eksperata koji će od decembra 2015. pružati podršku zaposlenima u Agenciji u svakodnevnom radu. Sve gore navedeno planirano je u saradnji s Evropskom komisijom tokom adaptacije Akcionog plana za 23. poglavlje i usvojeno u vidu aneksa adaptiranom Akcionom planu"

Bonus video: