Nastavak regionalne saradnje važan za napredak na evropskom putu

"Ministri vanjskih poslova država članica RCC-a saglasni su o važnosti nastavka bliske regionalne saradnje za dalji napredak na evropskom putu, a na liniji zaključaka Bečkog samita o Zapadnom Balkanu“
1 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Ažurirano: 01.10.2015. 17:29h

Nastavak bliske regionalne saradnje važan je za dalji napredak na evropskom putu, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, Igora Lukšića sa kolegama iz Regionalnog savjeta za saradnju (RCC).

On je završio posjetu Njujorku gdje je, u delegaciji Crne Gore koju je predvodio predsjednik Filip Vujanović na marginama 70. zasijedanja Generalne skupštine Ujedninjenih Nacija, učeštvovao na ministarskom sastanku RCC-a.

"Ministri vanjskih poslova država članica RCC-a saglasni su o važnosti nastavka bliske regionalne saradnje za dalji napredak na evropskom putu, a na liniji zaključaka Bečkog samita o Zapadnom Balkanu“, kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Kako se navodi, na sastanku su razmotreni i izazovi pojedinih država članica RCC-a na planu suočavanja sa aktuelnom migrantskom krizom.

Lukšić je, kako se dodaje, upoznao kolege sa dostignućima crnogorske Vlade u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, konstatujući da je evropska perspektiva država Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja za njihov dalji, sveukupan razvoj.

Lukšić se u Njujorku sastao i sa predstavnicima Američko-jevrejske zajednice sa kojima je razgovarao o aktuelnim regionalnim i globalnim izazovima.

U saopštenju se kaže da su se sagovornici saglasili oko važnosti nedavno potpisanog Sporazuma o iranskom nuklearnom programu i važnosti poštovanja i sprovođenja svih njegovih odredbi.

"Lukšić je izrazio očekivanje da će Sporazum dati rezultate, imajući u vidu da njegovo potpisivanje ima poseban geopolitički značaj i predstavlja značajan iskorak, sa ciljem da doprinese otklanjanju napetosti i izgradnji povjerenja u regionu Bliskog istoka, ali i na globalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Lukšić je, kako je saopšteno, upoznao sagovornike sa ostvarenjima Crne Gore na evropskom i evro-atlantskom putu, ukazujući na punu posvećenost Vlade da nastavi predano sa aktivnostima u pravcu ispunjenja vanjsko-političkih prioriteta.

Lukšić je, dodaje se, podsjetio na potpisani sporazum sa jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori i istakao značaj dalje saradnje sa tom zajednicom, koja je, iako malobrojna, značajna za jačanje i izgradnju crnogorskog društva koje baštini vrijednosti savremene civilizacije.

Bonus video: