DPS: Ko je Krivokapića tjerao sve ove godine da bude s nama i zašto je danas?

Ko je Krivokapića tjerao sve ove godine da bude s nama i zašto je danas
64 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2015. 16:41h

Ko je Ranka Krivokapića tjerao sve ove godine da bude s Demokratskom partijom socijalista (DPS), i zašto je danas, upitali su iz te partije reagujući na saopštenje Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz SDP-a je ranije danas, između ostalog, saopšteno da "ako DPS misli da će pričom o četnicima i državnim neprijateljima oprati svoju ratnohuškačku prošlost služenja fašisoidnom projektu 90-ih kojem se još uvijek sudi u Hagu, moraćemo ih razočarati.

"Lideru SDP je trebalo gotovo 24 sata da smisli odgovor na argumentovano saopštenje DPS u kojem mu je u podtekstu postavljeno jednostavno pitanje kako političku realnost u jednoj opštini u kojoj izgubi vlast naziva političkom korupcijom, a u drugoj gdje očiglednim režiranjem izbora osvoji vlast, to pokušava da uvije u oblande svog shvatanja demokratije. Umjesto odgovora, samo njegove poznate, otrcane fraze i podmetanja o 90-tim, i o samododijeljenoj istorijskoj ulozi svoje partije, koja će, nastavi li ovako da srlja njen lider, imati samo prošlost, bez izgleda za budućnost", navodi se u reagovanju DPS-a.

Iz te partije dodaju i da je "istorija neumoljiva, iako je Krivokapić požurio da odredi za sebe mjesto koje on misli da mu pripada".

"On govori o vremenu kad je SDP bila vanparlamentarna partija u Crnoj Gori, kojoj nije smetalo da ima predstavnike u Parlamentu Miloševićeve Jugoslavije. Pamti 90-te, ali zaboravlja da je prvi put Parlament u Crnoj Gori vidio kad ga je Demokratska partija socijalista zajedno s njegovom partijom uzela pod svoje okrilje. I kako je zahvaljujući tome došao i do čelne funkcije SDP".

Iz DPS-a navode da je Krivokapić na funkciju predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS izabran kao predstavnik Crne Gore, a ne kao lider "jedne male partije u njenom Parlamentu".

"Najgore od svega je što je izgleda upravo taj izbor promijenio Krivokapićevo shvatanje o stvarnoj sopstvenoj veličini. Otuda valjda ne samo vicevi u međunarodnoj zajednici, već i fakat da će ostati upamćen samo po tome što nije uspio da obezbijedi drugi mandat na toj funkciji. Krivokapić izgleda nije dobro razumio ni odlučnu borbu države za jačanje vladavine prava, misleći valjda da mu partijska svojština po ženskoj liniji daje za pravo da upravlja državnim tužilaštvom, da žigoše ljude i sudi im ne čekajući završetak sudskih procesa, misleći da su on i njegovi u tome nedodirljivi. Sve će pokazati vrijeme, neće dugo proći", navodi se u saopštenju DPS-a.

Dodaju da njihova partija nije samo presudno uticao da se kreira sistem u toj oblasti.

"I nije samo presudno uticao da se izaberu ljudi koji te funkcije obavljaju danas. Nego DPS svakim svojim stavom podržava mjere sudske vlasti, tužilaštva i policije na implementaciji novog sistema, i odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Neukusno je partijski svojatati rezultate nadležnog državnog organa na tom planu. Neće valjda biti da se po osnovu toga podrazumijeva privilegija da se članovi SDP uhvaćeni u kriminalu nagađaju s tužilaštvom, a drugi hapse. Vrijeme će pokazati i to ko je šta i koga izdao".

Iz DPS-a dodaju i da građani treba da sude da li je sukob s Miloševićevim režimom bio izdaja.

"Ima li on odgovor na pitanje zašto su oni s kojima smo se zajedno tada razračunavali zato što su slijedili Miloševića i druge kreatore i nosioce anticrnogorske politike, danas njegovi partneri. Čak i da je tako kao što Krivokapić sada priča o DPS, zar ga to opravdava za ovo što danas radi. Ako je stvarno išta od toga tačno što on tvrdi, ko ga je tjerao sve ove godine da bude s DPS, i zašto je danas? Možda bi mogao i da odgovori ko je odgovoran što je BDP Crne Gore uskraćen za par milijardi eura, što će još dugo posljedice osjećati svi njeni građani. Floskule o tome ko je prijetnja državi ne zaslužuju ni komentar, posebno imajući u vidu od koga dolaze", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: