Mandić: Od ponedjeljka protesti u svim opštinama u kojima je DPS na vlasti

Lider Nove najavio da će od ponedjeljka Demokratski front organizovati šetnje u svim gradovima gdje je DPS na vlasti
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2015. 23:14h

Demokratski front (DF) organizovaće od ponedjeljka protestne šetnje u gradovima Crne Gore u kojima je na vlasti Demokratska partija socijalista (DPS) i zahtijevati uspostavljanje prelazne vlasti na lokalnom nivou, najavljeno je večeras na protestu ispred Skupštine.

Funkcioner DF-a, Andrija Mandić rekao je da prva protesna šetnja treba da pođe od “ovog oslobođenog prostora, od ovog mjesta slobode”.

“Od ponedjeljka u gradovima u kojima se nalazi na vlasti DPS, odnosno onim gradovima gdje su pokradeni lokalni izbori otpočeće šetnje probuđenog naroda, postaviće se zahtjevi da se uspostave prelazne lokalne vlasti koje će pripremiti prve fer i slobodne izbore”, poručio je Mandić.

On je kazao da je predsjedništvo DF-a analiziralo dosadašnje proteste i da su, kako je naveo Mandić, oduševljeni.

“Metod nenasilne borbe, koji je odabrao DF, tako je postavljen da diktatorski režimi poput režima Mila Đukanovića ne mogu nikako drugačije bez da prihvate ono što mi tražimo”, smatra Mandić.

On je pozdravio prisutne studente i radnike, kojih je, prema njegovim riječima, svakog dana sve više. “To je snaga koja će donijeti promjene u Crnoj Gori”.

Funkcioner DF-a, Janko Vučinić kazao je da je ta partija čvrsto odlučila da istraje da i pobijedi kako bi srušili “mafijaški režim i izgradili novu slobodnu, demokratsku i građansku Crnu Goru”.

“Poručujem šefu organizovanog kriminala Milu Đukanoviću da uradi nešto najbolje za narod i državu, a to je da da ostavku”, rekao je Vučinić.

Student Pravnog fakulteta, Miloš Simonović kazao je neophodno, da bi gradili bolje i ljepše društvo, skinuti sa vlasti premijera i postaviti na čelo države iskusne, časne i poštene ljude koji će donijeti nešto dobro narodu.

On je pozvao sve studente da se priključe protestima. “Pozivam sve uspavane i strašljive studente da se ne boje i da se pridruže protestima kako bi zajedno otvorili put slobodi. Budimo ljudi, jer sloboda traži ljude”.

Predsjednik Opštine Berane, Goran Kiković poželio je prisutnima srećnu slobodu.

“Nek je srećna sloboda iz slobodnih Berana gdje smo se prije pola godine oslobodili od okupatorskog, lopovskog i mafijaškog režima Mila Đukanovića”, poručio je Kiković.

On je kazao da se mora protestvovati svakog dana kako bi se oslobodili iz "mafijaškog korumpiranog režima, da pohapsimo sve strine, bebe, tetke Mila Đukanovića i Svetozara Marovića i tih lopova koji 25 godina uništavaju i kradu Crnu Goru".

Kiković je ponovio da oni traže prve slobodne i poštene izbore u Crnoj Gori, jer nikad do sad, kako je naveo, oni nisu organizovani.

Predsjednik mreže mladih Pokreta za promjene, Nikola Bajčetić podsjetio je da su se predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG) ogradili od prisustva protestima i rekli da neće da imaju nikakve veze sa njima, kao i da ne podržavaju ni vlast, ni opoziciju.

“Sram vas bilo predstavnici studenata UCG. Sram vas bilo, stidite se. Uzmite metli i počistite vaše predstavnike i dođite ovdje da se borimo za slobodu", poručio je Bajčetić.

Član predsjedništva Demokratske narodne partije, Ljiljana Jančovska kazala je da je protest dokaz da se u Crnoj Gori ne živi bolje. “Ova vlast nam je omogućila da živimo na ivici egzistencije, da nam je gorivo luksuz, da na Zavodu za zapošljavanje čekamo godinama, a jedina mogućnost zaposlenja su Plantaže”.

Predsjednik partije udruženih penzionera i invalida, Vojo Vuletić podsjetio je da je danas Dan starih "ali starih izmučenih, oboljelih, poniženih, obespravljenih, osiromašenih”.

On je ukazao na podatke prema kojima je od 2010. godine do avgusta ove godine zaposleno osam hiljada i 900 novih radnika, a u penziju je pošlo 15 hiljada i 370 radnika.

"Kuku toj državi gdje raste broj penzionera, a smanjuje se broj zaposlenih, ta ekonomija i socijalna politika jednostavno je u propasti", kazao je Vuletić.

Okupljeni su krenuli u šetnju ulicom Slobode do gradskog trga, kako bi, prema riječima Mandića, nedobronamjerni vidjeli koliko je prisutnih.

Mandić je kazao da su govorili kako je na protestima desetak ljudi ili nekoliko stotina. “A mi smo im napunili večeras i trg, i ulicu Slobode”.

On je i naveo podatak da je u organizacionom odboru te partije 500 redara koji obezbjeđuju skup.

Prema riječima organizatora protesta, ljekari iz crnogorskih zdravstvenih ustanova podržali su proteste i ocijenili da je dužnost svakog čovjeka, a naročito intelektualca da podrži borbu građana za fer i slobodne izbore koji su osnovni preduslov za ulazak Crne Gore u društvo demokratskih država.

Galerija

Bonus video: