Zakonodavni odbor razmatraće predložene izmjene o sastavu Odbora

Izmjenu odluke predložila je poslanica Draginja Vuksanović, a Odbor bi bio sastavljen od predstavnika vlasti i opozicije, na paritetnoj osnovi
0 komentar(a)
Zakonodavni odbor, Foto: Boris Pejović
Zakonodavni odbor, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.10.2015. 16:08h

Zakonodavni odbor razmatraće u ponedjeljak izmjenu Odluke o obrazovanju Odbora za praćenje zakona i drugih propisa u izbornom procesu, kojim je predviđeno da njegovi članovi budu predstavnici svih poslaničkih klubova, koji to žele.

Izmjenu odluke predložila je poslanica Draginja Vuksanović, a Odbor bi bio sastavljen od predstavnika vlasti i opozicije, na paritetnoj osnovi.

Izmjena u vezi sastava Odbora uslijedila je poslije odluke Demokratskog fronta (DF) da ne učestvuje u njegovom radu.

Crnogorski parlament krajem jula usvojio je Odluku o formiranju tog odbora, kojom je bilo predviđeno da ima 14 članova (po sedam iz vlasti i opozicije) i da budu zastupljeni predstavnici svih poslaničkih klubova.

Na sjednici Administrativnog odbora, početkom septembra, poslanici DF saopštili su da ne žele da učestvuju u radu Odbora zato što nijesu usvojeni njihovi amandmani u vezi procedure za brisanje birača sa biračkog spiska koji ne žive u Crnoj Gori.

Predstavnici DF smatraju i da na čelu Odbora treba da bude predstavnik najjačeg opozicionog bloka, poručujući da ne žele da budu dekor izbornog procesa koji organizuje vlast.

Administrativni odbor je, poslije odluke DF, tada predložio da Odbor ima 11 članova, odnosno tri manje, koja su pripadala DF.

Prema tom predlogu, koji je dostavljen Skupštini, parlamentarna većina bi u Odboru imala sedam, a opozicija četiri predstavnika.

Bonus video: