Vlada odbila zahtjeve Fronta upućene sa protesta

"Crna Gora je građansko, otvoreno i demokratsko društvo. U takvom društvu građanin je izvorni nosilac suvereniteta. Slovom Ustava Crne Gore građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika", navodi se u ocjeni Vlade
17 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.10.2015. 15:38h

Vlada je na današnjoj sjednici odbila zahtjeve Demokratskog fronta upućene sa protesta.

Vlada je usvojila ocjene i stavove u kojima se navodi da je zahtjev DF-a za pad Vlade neustavan i nedemokratski.

Po ocjeni Vlade, DF ima priliku da u ustavnoj i demokratskoj proceduri ospori legitimitet Vlade u Skupštini i ostvari svoj politički cilj.

"Crna Gora je građansko, otvoreno i demokratsko društvo. U takvom društvu građanin je izvorni nosilac suvereniteta. Slovom Ustava Crne Gore građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika", navodi se u ocjeni Vlade.

U toj ocjeni se dodaje da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima.

"Izraženi stav Demokratskog fronta o navodnoj većinskoj volji građana Crne Gore je plitička fikcija, a ne izraz demokratskog legitimite podnosioca zahtjeva", navodi se u dokumentu.

Čelnici Demokratskog fronta protestima traže formiranje prelazne vlade, koju bi činile sve parlamentarne stranake i koja bi stvorila uslove za održavanje poštenih i demokratskih izbora, navodeći da se neće razilaziti do ispunjavanja tih zahtjeva.

U zahtjevu koji je upućen Vladi, Skupštini i predsjedniku Crne Gore, zatražena je i potpuna implementacija izbornog zakonodavstva, elektronska identifikacija birača, prečišćen birački spisak, kontrola svih državnih resursa i službi bezbjednosnih, kao i ravnopravan tretman na Javnom servisu. Time bi se, kako se navodi, stekli uslovi za demokratske izbore.

Bonus video: