CDT nastavlja se saradnja sa VDT-om

Kako je saopšteno iz CDT-a, njihova saradnja sa VDT-om počela je prošle godine nakon što je ta nevladina organizacija sprovela istraživanje koje je pokazalo da je transparentnost tužilaštava u Crnoj Gori na izuzetno niskom nivou
4 komentar(a)
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.10.2015. 15:10h

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) potpisali su aneks Memoranduma o saradnji, kako bi zajedničkim aktivnostima nastavili da unapređuju transparentnost te institucije i komunikaciju sa građanima.

Kako je saopšteno iz CDT-a, njihova saradnja sa VDT-om počela je prošle godine nakon što je ta nevladina organizacija sprovela istraživanje koje je pokazalo da je transparentnost tužilaštava u Crnoj Gori na izuzetno niskom nivou.

„Nakon tog istraživanja potpisan je Memorandum o saradnji koji je bio osnova za početak zajedničke akcije unaprijeđenja odnosa s javnošću, jačanja kapaciteta u toj oblasti i povećanja transprentnosti rada“, kaže se u saoštenju.

Kroz kontinuirani rad CDT i predstavnici VDT-a analizirali su nedostatke i izradili preporuke za unaprijeđenje javnosti rada i dostupnosti informacija o radu tužilaštava po uzoru na domaće i međunarodne standarde i prakse.

„Prvi konkretni rezultati te saradnje objavljeni su u julu ove godine kada su tužilaštva objavila 99 odsto informacija na koje ih obavezuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, a taj rezultat je prije samo godinu bio svega četiri odsto“, dodaje se u saopštenju.

Analizirajući urađeno, predstavnici VDT-a i CDT-a konstatovali su da je saradnja bila jako uspješna i da je treba nastaviti, što je konkretizovano kroz produženje Memoranduma o saradnji.

Iz CDT-a je najavljeno da će fokus zajedničkih aktivnosti u narednoj godini biti izgradnja kapaciteta Sekretarijata Tužilačkog savjeta za odnose sa javnošću, obuke za zaposlene u tužilaštvima kako bi kvalitetnije odgovorili na sve veće zahtjeve javnosti za informacijama, kao i povećanje budžetske transparentnosti te institucije.

„Ddogovoreno je da se u narednoj godini sva pozitivna iskustva, dobre prakse i međunarodni standardi koji regulišu odnose tužilaštava i javnosti, u otvorenom i participativnom procesu, sublimiraju u jedinstvenu komunikacionu strategiju koja će biti ključni dokument za dalji razvoj u ovoj oblasti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: