Jonica: U toku je priprema nacrta zakona koji nije u skladu sa međunarodnim propisima

Na sjednici PSSE naglašen je značaj uloge nacionalnih parlamenata u podršci sprovođenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta
0 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Snežana Jonica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.10.2015. 13:04h

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PSSE) usvojila je danas Rezoluciju u kojoj se navodi zabrinutost zbog velikog broja neizvršenih presuda Evropskog suda za ljudska prava i pozvala Komitet ministara da preduzme adekvatne mjere u slučajevima odugovlačenja izvršenja presuda.

Na sjednici PSSE naglašen je značaj uloge nacionalnih parlamenata u podršci sprovođenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Navodi se da je u srijedu održana rasprava o slobodi vjeroispovjesti i zajedničkom životu u demokratskim društvima, povodom koje je PSSE usvojila odgovarajuću Rezoluciju.

"Učestvujući u raspravi na ovu temu, članica Delegacije Skupštine Crne Gore Snežana Jonica je saopštila da je, suprotno cilju rezolucije koju je PSSE razmatrala u okviru ove tačke dnevnog reda, u Crnoj Gori u toku priprema nacrta zakona čiji način izrade i sadržina nijesu u skladu sa međunarodnim pravnim propisima", kaže se u saopštenju.

Članovi delegacije Skupštine razgovarali su sa izvjestiocima za Crnu Goru u postmonioring dijalogu Terijem Lejdenom i Ionutom Stroeom o aktuelnim političkim temama u Crnoj Gori.

Izvjestioce su interesovala dešavanja u vezi sa NATO integracijama, reformama u pravosuđu, kao i Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Bilo je riječi i o protestima koji se dešavaju u Crnoj Gori. Izvjestioci su najavili skoru posjetu Crnoj Gori tokom koje bi trebalo da se sastanu sa najvišim predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: