Mirovni pokret Ne u rat, ne u NATO: Nadležni da predstave podatke o rastu malignih bolesti

Prema njihovim riječima, pored NATO skupova organizovanih u najluksuznijim hotelima, prijema u najskupljim restoranima, skupih TV spotova i destina bilborda u svakom gradu, značajan dio novca potrošen je i na navodna isptivanja javnog mnjenja
70 pregleda 7 komentar(a)
Novac, pare (Novine)
Novac, pare (Novine)
Ažurirano: 01.10.2015. 13:02h

Mirovni pokret Ne u rat, ne u NATO pozvao je predstavnike režima da umjesto, kako su kazali, skupo plaćenih imaginarnih anketa javnosti predoče egzaktne podatke o procentima rasta malignih, degerativnih i drugih bolesti.

Iz te organizacije saopšteno je da su milioni eura poreskih obveznika potrošeni na jednostranu NATO kampanju, dok se, naveli su, sve više crnogorskih porodica približava granicama apsolutnog siromaštva i dok vlada premijera Mila Đukanovića planira ozbiljnu redukciju, pa čak i potpuno ukidanje nekih elemnetarnih socijalnih davanja.

Prema njihovim riječima, pored NATO skupova organizovanih u najluksuznijim hotelima, prijema u najskupljim restoranima, skupih TV spotova i destina bilborda u svakom gradu, značajan dio novca potrošen je i na navodna isptivanja javnog mnjenja.

"Ovaj posao povjeren je agenciji Ipsos stratedžik marketing, poznatoj po prognozama rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji iz 2012, koje su predviđale nadmoćnu pobjedu Borisa Tadića od čak 20 procentnih poena razlike.Izgleda je upravo ova referenca bila presudna za njihovu saradnju sa Vladom Crne Gore", kaže se u saopštenju.

U pokretu Ne u rat ne u NATO,smatraju da Agencija takvog kredibiliteta predstavlja idealnog partnera namjeri vladajuće elite da zemlju „utrpa“ u NATO pakt bez narodnog referenduma.

Prema njihovim riječima, svojim objelodanjenim istraživanjem, koje govori o „navodno neviđenom rastu podrške ulasku u NATO targetiranoj na čak 52 odsto“, Ipsos je prevazišao je svoje dostinuće iz 2012.

"Realno je očekivati da u sledećim 'istraživanjima' nastave u sličnom trendu, sve dok se ne dostigne granica od 101 odsto podrške ulasku u vojni savez, koji je ovu zemlju ne samo bombardovao, već upotrebom visoko toksičnih oružja, poput municije sa osiromašenim uranijumom, trajno zagadio životnu sredinu", kaže se u saopštenju te organizacije.

Mirovni pokret Ne u rat, ne u NATO pozvao je predstavnike režima da, kako su kazali, umjesto skupo plaćenih imaginarnih anketa javnosti predoče egzaktne podatke o procentima rasta malignih, degerativnih i drugih bolesti.

Oni tvrde da u obaveznoj brošuri namijenjnoj NATO vojnicima na Kosovu doslovno piše da je'udisanje nerastvorljivih čestica uranijumske prašine dugoročno povezano sa zdravstvenim posledicama, uključujući kancer i deformacije kod novorođenčadi“, kao i da posledice mogu da postanu vidljive tek nekoliko godina kasnije.

Iz mirovnog pokreta apelovali su na ministra zdravlja Budimira Šegrta da u jeku NATO kampanje javnosti predstavi odgovarajuću statistiku kretanja oboljelih i umrlih od malignih bolesti tokom poslednje dvije decenije.“ I inicira formiranje nezavisne eskpertske grupe koja bi dala procjenu koliki uticaj na ova kretanja ima NATO bombardovanje i tada korišćena municija sa osiromašenim uranijumom“.

„Građanima ostavljamo da sami procijene koliko je u aktuelnom socio-ekonomskom trenutku svrsishodno milione poreskih obveznika bacati na jednostranu NATO kampanju i lažna anketiranja javnosti, koja da imaju ikakvog dodira sa realnošću premijera Đukanovića ne bi nagonila da od narodnog referenduma bježi kao đavo od krsta“, zakčjučuje se u saopštenju.

Bonus video: