Studentski parlament UCG se ogradio od podrške protestima

"Pravo je svakog pojedinca, pa i profesora UCG, na partijski angažman. Međutim, informacija u pojedinim medijima da je UCG dao podršku aktuelnim protestima Demokratskog fronta, predstavlja grubu neistinu i manipulaciju", kaže se u reagovanju
17 komentar(a)
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.10.2015. 13:26h

Krovne studentske organizacije univerziteta Crne Gore i Srbije ogradile su se od istupanja pojedinaca koji su navodno u njihovo ime podržali proteste u Podgorici.

Iz studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG) saopšteno je da samo izabrani i zvanični predstavnici mogu iznositi generalne ocjene o pojedinim pitanjima i izazovima, i to zastupajući zvanične stavove Skupštine Studentskog parlamenta UCG.

“Kao i naši partneri iz SKONUS-a ograđujemo se i osuđujemo svako istupanje pojedinaca koji se predstavljaju kao zvanični predstavnici Studentskog parlamenta UCG i daju podršku partijskim skupovima i aktivnostima”, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, studentski zahtjevi i interesi uvijek će biti na prvom mjestu za Studentski parlament UCG, kao i do sada bavićemo se akademskim pitanjima i unaprijeđenjem studentskog standarda, ne služeći u političke svrhe, ni vlasti, ni opoziciji.

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) saopštila je da se nikada nije oglašavala, niti podržavala političke skupove u Srbiji, niti u zemalja okruženja.

Oni su kazali da se ograđuju od svake izjave koja predstavlja uključivanje u djelovanje bilo kog političkog subjekta.

“SKONUS podržava studentske ideje i aktivizam, uz punu podršku zahtjevima studenata u Crnoj Gori koji su izraženi posredstvom Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore sa kojim imamo odličnu saradnju i koji je dao značajan doprinos unapređenju statusa studenata i njihovog položaja u crnogorskom društvu”, kaže se u saopštenju.

Iz Univerziteta Crne Gore saopštili su da se, shodno principima autonomije i jedinstvene misije UCG u društvu, nijedan organ te obrazovne institucije ne bavi političkim pitanjima." Niti je UCG, po prirodi naše institucije, učesnik u političkom životu".

"Pravo je svakog pojedinca, pa i profesora UCG, na partijski angažman. Međutim, informacija u pojedinim medijima da je Univerzitet Crne Gore dao podršku aktuelnim protestima Demokratskog fronta, predstavlja grubu neistinu i manipulaciju", kaže se u reagovanju.

Bonus video: