LP: DF da oslobodi bulevar i vrati se u parlament

Liberali kao najlegitimniji vid borbe za ideje i uvjerenja doživljavaju djelovanje kroz parlamentarne mandate kojima su građani ovlastili sve poslanike na upravo takav način zastupanja onoga u što oni vjeruju i onoga šta građani vide kao buduću perspektivu ovoga društva
36 komentar(a)
protesti DF, Foto: Boris Pejović
protesti DF, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.10.2015. 09:36h

Liberalna partija poziva organizatore protesta iz Demokratskog fronta da na prvom mjestu stave javni interes, oslobode bulevar i na taj način rasterete građane i gradske službe koje trpe, a svoju borbu za zacrtane principe nastave, onamo gdje su ih građani i ovlastili da to rade, u crnogorskom Parlamentu.

"Liberalna partija Crne Gore kao parlamentarna partija, liberalno demokratskog opredjeljenja, zauzima jasan stav da se u Skupštini, kao najvišem predstavničkom tijelu građana, odvijaju najznačajniji procesi u odnosu na stalnu težnju jednog društva ka progresu i dostizanju većeg nivoa sloboda, regulisanih pravnim sistemom i sistemom vladavine prava", piše u saopštenju.

Liberali kao najlegitimniji vid borbe za ideje i uvjerenja doživljavaju djelovanje kroz parlamentarne mandate kojima su građani ovlastili sve poslanike na upravo takav način zastupanja onoga u što oni vjeruju i onoga šta građani vide kao buduću perspektivu ovoga društva.

"Dužnost nas parlamentarnih političkih subjekata, prema tome, jeste da, poštujući Ustav, Zakone i volju građana, kontinuirano doprinosimo razvoju parlamentarizma u Crnoj Gori. Skupština Crne Gore, dakle, ima apsolutni i nesumnjivi integritet i legitimitet da, zajedno sa Vladom Crne Gore koju je i sama izabrala, nastavi da istrajava na strateškim opredjeljenjima države Crne Gore i njenog naroda, čemu će i LP, kao dio vladajuće većine, nastaviti da daje snažan doprinos", piše u saopštenju.

U cilju unapređenja demokratskog i parlamentarnog ambijenta, Liberalna partija je, sa ostalim parlamentarnim partijama, podržala usvajanje seta izbornih zakona koji će doprinijeti takvom zajedničkom cilju.

"Svjesni smo i za to smo postigli konsenzus i u Skupštini, da se takvo zakonodavstvo neće moći implementirati i sprovesti u praksu sve do proljeća 2016. godine, kada i jeste period raspisivanja izbora, a najkasnije na jesen naredne godine"

U saopštenju se dodaje da Liberalna partija ne prepoznaje svrsishodnost zahtjeva DF za formiranje nove prelazne, "pored „žive“ Vlade sa nesumnjivim legitimitetom, naročito ako je postignut politički dogovor da će sprovodivost predstojećih parlamentarnih izbora biti moguća tek u prvoj polovini naredne godine, posebno zbog značajnog izbornog kvalitativnog pomaka, elektronske identifikacije birača, koja će se tehnički moći sprovesti najranije na proljeće 2016. godine."

"Shvatajući takve činjenice, Liberalna partija apeluje na organizatore demonstracija, Demokratski front, da pokaže senzibilet i razumijevanje za realne potrebe građanstva, đaka, studenata, radnika, gostiju i ostalih, koji trpe posljedice saobraćajnog kolapsa koji je nastao blokiranjem Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, kao centralne ulice koja spaja sve glavne saobraćajnice u našem Glavnom gradu - Podgorici. Skupština Crne Gore je između ostalih institucija, koje se nalaze u centru Glavnog grada blokirana i nije bilo uslova da se završi sjednica petog vanrednog zasijedanja u 2015. godini., u zakonskom roku do 30. septembra ,valjda po prvi put. A rezultate, kvalitet i posljedice političkih zalaganja, najbolje će umjeti da ocijene građani na predstojećim poštenim i demokratskim izborima, za kakve su se uvijek zalagali crnogorski liberali a što ovaj put garantuje elektronska identifikacija birača", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: