Lukšić: Sastanci UN prilika za podsticanje saradnje

"Zakazali smo različite bilateralne sastanke čiji je cilj da uspostavimo diplomatske odnose gdje to do sada nismo radili, a negdje da, koristeći ono što smo do sad učinili, produbimo saradnju“, pojasnio je Lukšić
2 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.09.2015. 16:21h

Sastanci Ujedinjenih nacija (UN) prilika su za uspostavljanje kontakata kojim država treba da podstakne saradnju sa drugim zemljama svijeta, poručio je crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić.

Lukšića je učestvovao danas 70. zasijedanju Generalne skupštine UN.

„Sastanci UN-a uvijek su interesantna prilika za uspostavljanje kontakata izvan onoga što je naš neposredni spoljnopolitički zadatak u ovom trenutku kao što su regionalna saradnja ili naša integraciona agenda“, kazao je Lukšić nakon zasijedanja Generalne Skupštine UN-a.

Sastanci su, kako je dodao, dobra prilika zato što je čitav svijet tu i država treba da razmišlja kako da podstakne odnose saradnje sa drugim državama svijeta.

„U tom kontekstu zakazali smo različite bilateralne sastanke čiji je cilj da uspostavimo diplomatske odnose gdje to do sada nismo radili, a negdje da, koristeći ono što smo do sad učinili, produbimo saradnju“, pojasnio je Lukšić.

Prema njegovim riječima, postojala je prilika za razgovor o mogućnostima saradnje u multilateralnom okviru, s obzirom na ambicije Crne Gore da u okviru sistema UN bude pristutna u različitim forumima.

„Do sada smo imali dobro iskustvo i u članstvu Savjeta za ljudska prava, ali i u izvršnom odboru UNDP-a i izvršnom odoru UNESKO-a“, ocijenio je Lukšić.

On je naveo da su u tom kontekstu i razgovorali sa ministrom spoljnih poslova Irana Muhamedom Džavadom Zarifom.

“Razgovor je bio prilika ne samo da iskažemo poštovanje za nedavno postugnuti dogovor velikih sila i Irana o njihovom nuklearnom programu, već i da razgovaramo o temama koje datiraju još iz 80-ih godina“, pojasnio je Lukšić.

Sa državama Afrike, kako je naveo, Crna Gora želi da produbi saradnju zato što postoje brojni potencijali.

„Koristeći nasleđe iz ranijih perioda, ali imajući u vidu perspektive ekonomskog rasta i razvoja to mogu biti države koje će rado čuti naša iskustva“, smatra Lukšić.

Bonus video: