Izvještaj o popisu imovine Žabljaka ujedinio u revoltu zakonodavnu vlast

Izvještaj, kao tehnički dokument, je jednoglasno usvojen ali je imperativno zahtijevano da se u lokalnoj upravi odredi referentna ličnost koja će se ovim pitanjima baviti pri čemu je to signal i za reagovanje nadležnih institucija
110 pregleda 0 komentar(a)
SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 30.09.2015. 13:58h

Izvještaj o popisu imovine Opštine Žabljak za 2014. godinu i zaključak koji je odbornicima na današnjoj sjednici Skupštine opštine Žabljak saopštio predsjednik popisne komisije Goran Vujičić da je skoro 190.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta oduzeto Opštini i prešlo u državno vlasništvo ujedinio je u revoltu i nezadovoljstvu žabljačku višestranačku zakonodavnu vlast.

Kako je u februaru 2014. godine do toga došlo, da u katastru ovolika površina koja po zakonu pripada Opštini za samo godinu dana promijeni vlasnika, ostaje da se utvrdi do, kako je zaključeno, proljeća. U lokalnoj upravi, ustvrdio je predsjednik Opštine Veselin Vukićević, o tome ništa nijesu znali a kad su saznali preduzete su mjere da se, uprkos pravosnažnosti, imovina vrati.

Radi se o parcelama pored zaobilaznice, zemljište na kome je sagrađena sportska dvorana i davno otkupljeno zemljište na kome se gradi stadion.

Odbornici SNP Radule Bulić i Milanko Ćetković tu nijesu stali već su revolti ispoljili i kada je u pitanju promjena vlasništva nad opštinskim zemljištem koje je ranije pripalo preduzeću „Hotel menadžment Durmitor“, prostor koji je dat na korišćenje nekadašnjem Ski centru „Durmitor“, zemljište koje je koristila nekadašnja „Jezerakoop“ ali i oko 60 kvadrata poslovnog prostora koje je investitor stambeno poslovne zgrade „Razvršje“ dužan da ustupi Opštini.

Izvještaj, kao tehnički dokument, je jednoglasno usvojen ali je imperativno zahtijevano da se u lokalnoj upravi odredi referentna ličnost koja će se ovim pitanjima baviti pri čemu je to signal i za reagovanje nadležnih institucija.

U sjenci je ostao završni račun budžeta za prošlu godinu koji je nakon rebalansa projektovan na 1.443.559 a za 40.000 eura manje realizovan. Na kraju prošle godine Opština je dugovala oko 200 hiljada od čega dvije trećine tekućeg reprograma duga za poreze i doprinose a potraživala preko 600 hiljada od čega dvotrećinski poreza na nepokretnosti a ostalo predstavlja naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Ponovo se ponovila priča o nemogućnosti naplate od vlasnika brojnih vikendica i čule kritike opozicije zbog hronično slabe naplate od koncesija nad prirodnim bogatstvima, godinama istog revizora koji, po mišljenju opozicije, taj opsao obavlja površno bez ulaženja u detalje i analitički prikaz pojedinih stavki, apostrofirajući posebno javne nabavke. Opozicija je glasala protiv a zeleno svijetlo prošlogodišnjem budžetu dali su odbornici DPS potopmognuti dvojicom sada nezavisnih a prije toga SDP odbornika koji su u tom svojstvu formirali odbornički klub", saopštio je na kraju sjednice predsjednik SO Vidoje Tomčić.

Opozicija je ostala uzdržana prilikom imenovanja Milike Ostojića za glavnog administratora, koji je te proslove i do sada obavljao.

Jednoglasno su usvojene odluke o naseljima na području opštine i nazivima ulica i trga u naselju Žabljak.

Bonus video: