Krivokapić: Tehnička vlada jedna od opcija

"Vidim da su mirni, civilizovani, građanski, nenasilni, i smatram ih normalnim, čak i vitalnim dijelom svake ozbiljne demokratije", rekao je Krivokapić
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.09.2015. 11:24h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić pozvao je opozicione stranke koje organizuju proteste da se vrate u parlament jer je, kako je naveo, to institucija koja je pokazala da je sposobna da rješava probleme.

Krivokapić je novinarima, nakon regionalne konferencije o drživom korišćenju energije, kazao da proteste posmatra kao demokratsku instituciju.

"Vidim da su mirni, civilizovani, građanski, nenasilni, i smatram ih normalnim, čak i vitalnim dijelom svake ozbiljne demokratije", rekao je Krivokapić.

On je, ipak, pozvao organizatore protesta da se vrate o Skupštinu i da tamo zajednički nađu rješenje problema.

"Ja ih pozivam da se vrate u parlament, jer je to institucija koja je pokazala da ima sposobnost da rješava probleme i da vodi dijalog. To smo uspjeli i poslije predsjedničkih izbora, koji su bili mnogo sporniji od ovog trenutka", reka je Krivokapić.

On je kazao da ima još dovoljno vremena do izbora da se, kako je naveo, iskušaju sve mogućnosti i subjekti dogovora, i njihova dobra volja.

"Ja uvijek preferiram da u parlamentu rješavamo probleme, i pozivam ih da se vrate, da zajedno, i kroz odbor i kroz plenarne sazive, odradimo taj posao i pripremimo nesporne izbore u Crnoj Gori, jer je to primarni interes poslije dobijanja poziva za članstvo u NATO", poručio je Krivokapić.

On je, komentarišući zahtjeve organizatora protesta, kazao da su slobodni izbori temelj demokratije i stabilnosti svake države.

"Mi smo poslije spornih predsjedničkih izbora uspjeli da vratimo opoziciju u parlament, i krenuli u vrlo produktivan proces – mijenjali smo izborno zakonodavstvo, uspjeli da promijenimo Ustav koji je otvorio evroatlantske integracije, i krenuli u fazu uspostavljanja povjerenja u izborni proces", naveo je Krivokapić.

Nažalost, kako je kazao, lokalni izbori su bili dalja degradacija izbornog procesa.

"Ja sam i tada rekao da tehnička vlada nije poželjna opcija. Međutim, ako sada ne uspijemo u parlamentu, kroz privremeno radno tijelo za kontrolu izbornog procesa, povratiti to povjerenje, ako bi se nastavila politička korupcija kao u Budvi nedavno, ako bi slučajno politička korupcija postala zvanična politika Vlade, onda tehnička vlada postaje jedna od demokratskih opcija", naveo je Krivokapić.

On je rekao da do maja ne postoje zakonski preduslovi za organizaciju izbora, jer nije još pripremljena elektronska identifikacija dokumenata.

"Maj je prvi rok kad bi izbori mogli biti, a krajnji rok je oktobar naredne godine", kazao je Krivokapić.

Na pitanje do kada će koalicija Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista (DPS) opstati, s obzirom na sve veće nesuglasice, Krivokapić je rekao da će taj savez postojati dok ispunjava zajedničke strateške ciljeve i dok postoji u okviru zakona.

"Ako bi koalicija počela funkcionisati mimo zakona, protivno Ustavu ove zemlje, onda SDP, naravno, neće biti u takvoj koaliciji", poručio je Krivokapić.

Upitan šta je sa njihovim zahtjevom za razrješenje dvojice bivših članova SDP-a sa ministarstkih pozicija, on je rekao da je Predsjedništvo DPS počelo da razmatra to pitanje prije nekoliko dana.

"Ne želim da vjerujem da neko može ući u zvaničnu političku korupciju na nivou Vlade, pogotovu u ključnim mjesecima za NATO integracije, i da time zaustavi i naš put evropske integracije, tako da očekujem da odgovor mora biti u granicama elementarnog poštovanja zakonitosti", kazao je Krivokapić.

Na pitanje šta će biti ako odgovor premijera bude negativan, one je rekao da ne bi želio »da se Budva preseli u Podgoricu, pogotovu ne na državnom nivou«.

"A mi ćemo donijeti na organima SDP-a političke i pravne odluke, koje ćete vidjeti", dodao je Krivokapić.

Bonus video: