Lukšić: Crna Gora snažno podržava agendu za održivi razvoj do 2030. godine

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracia, Lukšić je podsjetio na poštovanje ljudskih prava, mir i sigurnost, dobro upravljanje i vladavinu prava, kao preduslove za održivi razvoj
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2015. 17:21h

Crna Gora snažno podržava usvojenu univerzalnu, ambicioznu i transformativnu agendu za održivi razvoj do 2030. godine, kazao je u Njujorku potpredsjednik Vlade, Igor Lukšić.

On je u nastavku posjete sjedištu UN-a, učestvovao u interaktivnom dijalogu, u okviru Samita o održivom razvoju nakon 2015. godine, na temu "Izgradnja efikasnih, odgovornih i inkluzivnih institucija u cilju postizanja održivog razvoja".

"Svjesni važnosti implementacije Agende, inicirali smo proces izrade nove strategije za održivi razvoj koja će uključiti ciljeve sadržane u 2030 agendi", rekao je Lukšić.

On je ocijenio značajnim što su odgovorne institucije uz aktivno učešće svih zainteresovanih strana u procesu donošenja odluka na svim nivoima našle svoje mjesto u novom razvojnom okviru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracia, Lukšić je podsjetio na poštovanje ljudskih prava, mir i sigurnost, dobro upravljanje i vladavinu prava, kao preduslove za održivi razvoj.

U tom smislu, naveo je da je poštovanje tih principa na svim nivoima ključno za sprovođenje razvojnih ciljeva, posebno u pravcu jačanja održivog ekonomskog razvoja, iskorjenjivanja gladi i siromaštva, kao i zaštite ljudskih prava i sloboda.

"Neophodno je u kontinuitetu raditi na izgradnji povjerenja u institucije i snaženju podrške izradi javnih politika i vrijednosti ključnih za sprovođenje cilja 16, koji se odnosi na izgradnju mirnih i inkluzivnih društava, obezbjeđivanje pristupa pravdi za sve i izgradnji efikasnih, odgovornih i inkluzivnih institucija na svim nivoima", zaključio je Lukšić.

Na marginama Samita UN-a o održivom razvoju, potpredsjednik je imao kratke susrete se potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom i ministrom vanjskih poslova Bugarske, Danielom Mitovim.

Trodnevni samit u okviru kojg se u nedjelju obratio i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, završen je i predstavlja istorijsku prekretnicu u utvrđivanju razvojnih politika i programa sa ciljem iskorjenjivanja siromaštva i nejednakosti, kao i postizanja ljudskog dostojanstva.

"Zemlje su se obavezale da preduzmu konkretne aktivnosti na planu sveobuhvatne implementacije transformativne i ambiciozne agende za održivi razvoj do 2030", kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: