URA: Sindikalni fond i vlast u Mojkovcu se bave zelenašenjem

2 komentar(a)
Ivan Ašanin, Foto: Građanski pokret URA
Ivan Ašanin, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 28.09.2015. 11:06h

Lokalna uprava u Mojkovcu i Sindikalni fond za solidarnu stambenu izgradnju, kao akteri bivšeg projekta "1000+" stanova, radnike lokalne uprave su doveli do toga da je, umjesto kamatne stope 4,9 odsto (koliko je iznosila u projektu "1000+"), ona sada 7,5 odsto uz ugovor za stan na lizing sa 30 odsto gotovinskog učešća. Tako se neprofitabilni Fond za stambeno solidarnu problematiku svrstao u zelenaško – profitabilni, saopštio je predsjednik Građanskog pokreta URA u Mojkovcu Ivan Ašanin.

On je dodao da argument za takvu tvrdnju nalaze u činjenici da je Fond od opštine Mojkovac dobio odlukom SO lokaciju sa svim urbanističko–tehničkim uslovima oslobođenim plaćanja komunalija.

"Stanovi službenika lokalne uprave su najnepovoljniji (uz uslove sa 3 odsto skupljom kamatom), iako je Fond od Banke za razvoj Savjeta Evrope dobio sredstva po duplo manjim kamatnim stopama. Na ovaj način, po ugovoru o lizingu za stan sa najmanjim kašnjenjem rate službenici lokalne uprave mogu ostati bez imovine i nakon 10 i 20 godina otplate kredita. Pri gradnji ovih stanova nije se vodilo računa o kvalitetu gradnje, pa se stanari već srijeću sa problemom vlage, a zanastski radovi saniranja su česti, iako je zgrada podignuta tek prije dvije godine", navodi Ašanin.

Uz sve nepovoljnosti, kako je dodao, ""neprofitabilnog" Fonda, sporost i neprofesionalnost unutar lokalne uprave i unaprijed sračunate i usvojene skupštinske odluke kojom je diskvalifikovana većina službenika lokalne uprave" dolazi se do zaključka da problem imaju i oni koji su odustali i oni koji su morali da prihvate uslove da bi riješili stambeno pitanje.

"Kao odbornik djelovao sam amandamanski da se izmijeni odluka, kao i to da lokalna uprava izdvaja određena sredstva za kamatu, a ostatak tj. glavnicu da plaća službenik.dok je zaposlen u lokalnoj upravi. Moramo imati u vidu da je ovo ipak prelazno vrijeme u kom generacija kupuje stanove pod teškim ekonomskim uslovima, te da na ovaj način treba stimulisati kadrove da ostanu na sjeveru. Još uvijek postoje povlašćeni, koji dobijaju stanove kao poklon po kriterijumima koji su poznati. Insistiraćemo da i službenicima koji usele u stanove koji su kupljeni pod nepovoljnim uslovima bar malo olakšamo plaćanje mjesečnih rata kao i da novim rješenjima doprinesemo ostanaku mlađih ljudi u Mojkovcu", saopštio je Marković.

On je zakjlučio da zbog svega najviše ispaštaju građani Mojkovca.

Bonus video: