Očistiti Prevlaku da primi 5.000 izbjeglica

Voda i struja već "došla" do Prevlake i treba je samo priključiti, kazao Luka Korda
79 pregleda 0 komentar(a)
Prevlaka, ulazni dio, pogled sa Glavice, Foto: Slavica Kosić
Prevlaka, ulazni dio, pogled sa Glavice, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.09.2015. 17:41h

Vlasti Dubrovačko-neretvanske županije počeće sa uređenjem bivšeg vojnog kompleksa na Prevlaci, kako bi spremno dočekali eventualni talas izbjeglica.

Dubrovački nedjeljnik “Du list” objavio je da započinju radovi na uređenju bivših vojnih hangara i baraka za smještaj vojske na Prevlaci za eventualni prihvat izbjeglica.

“Na teren izlaze djelatnici Hrvatskih cesta, Elektrojuga i Vodovoda, a uređenje prostora finansiraće država. Kako saznajemo, grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija s mjerodavnim institucijama započeće s uređenjem bivšeg vojnog kompleksa samoinicijativno kako nas mogući talas izbjeglica ne bi uhvatio nespremne. S obzirom na to da je riječ o području u blizini državne granice, te izvan naseljenih mjesta Prevlaka je vrlo logičan izbor”, piše ”Du list”.

Načelnik Opštine Konavle Luka Korda kazao je za “Vijesti” da je Državna uprava za zaštitu i spasavanje zatražila da se očisti prostor koji je koristila JNA na Prevlaci, bez objašnjena za što je to potrebno. On je pojasnio da je infrastruktura - voda i struja - već došla do Prevlake i da je samo treba priključiti.

“Ne vjerujem da će sirijske izbjeglice koristiti koridor ka moru i doći na Prevlaku”, kazao je Korda dodajući da takva odluka neće biti u nadležnosti lokalne vlasti.

“Du list” navodi kako se pretpostavlja da bi u iduće tri godine u Evropu moglo doći 5 miliona izbjeglica pa je vrlo moguće da će se, pogotovo s dolaskom zime aktivirati takozvana jadranska ruta, kojom bi izbjeglice u Hrvatsku počele stizati morem, dakle na jug Hrvatske. Na to je upozorio i doktor Anđelko Milardović politikolog sa Instituta za migracije i narodnosti.

Bonus video: