Pajović i Vlahović: Protesti nisu rješenje

"Potreban joj je temeljan razvoj, korak po korak, potrebna je demokratija, građanska koncepcija i one vrijednosti koji će potencirati patriotizam“, rekao je Vlahović
293 pregleda 92 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Darko Pajović, Foto: Filip Roganović
Miodrag Vlahović, Darko Pajović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.09.2015. 17:44h

Pozitivna Crna Gora i Crnogorska demokratska unija (Cdu) ne podržavaju protest u Podgorici i smatraju da se za promjene treba boriti u institucijama sistema, saopštili su predsjednici tih partija Darko Pajović i Miodrag Vlahović.

Oni su danas imale partijsko savjetovanje na kom su, kako je kazao Pajović, razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj situaciju u Crnoj Gori.

Na pitanje novinara da li će Pozitivna i Cdu podržati proteste Pajović je odgovorio da to što je ponuđeno za promjene nije rješenje.

"Bili smo jasni da je put promjena u Crnoj Gori kojim stremimo, a to su bolje i efikasnije institucije snažnija država, da rješenje nije ovo koje je ponuđeno, a to je protestovanje do svrgavanje vlasti", kazao je Pajović.

Pozitivna, kako je naveo, želi da radi u okviru institucije sistema „apsolutno svjesni da je to sporiji, mukotrpniji, a i naporniji i temeljni način postizanja nužnih promjena koje su Crnoj Gori potrebne“.

Vlahović je kazao da su u Cdu saglasni sa stavom Pozitivne da Crnoj Gori nisu potrebne ni revolucije, ni kontrarevolucije, ni kvazi revolucije.

"Potreban joj je temeljan razvoj, korak po korak, potrebna je demokratija, građanska koncepcija i one vrijednosti koji će potencirati patriotizam“, rekao je Vlahović.

Prema njegovim riječima, ono što Cdu dijeli od političkih struktura koji žele protestima da iskažu svoje namjere jeste što se u toj partiji opredeljuju za put koji smatraju težim, mukotrpnijim, časnim i hrabrijim.

"To je zajedničko djelovanje i zajednički rad kojim želimo da mijenjamo Crnu Goru čuvajući ono što je do sad ostvareno i promovišući ono što treba da kvalifikuje Crnu Goru kao zajednicu i državu koja je sigurna, stabilna, bezbjedna i dio evro-atlanske strukture“, zaključio je Vlahović.

Pajović je kazao da je svjesan da je partijsko savjetovanje potpuno nova forma političke komunikacije, nova za političku scenu u državi.

"Ali ono što je bila ideja vodilja jeste potencijarnje otvorenosti i saradnje sa onima koji mogu doprinijeti boljem razumijevanju političke situacije u Crnoj Gori u susret političkim procesima koja slijede“, pojasnio je Pajović.

On je najavio nastavak saradnje, komunikacije i partijskih savjetovanja sa ostalima koji smatraju da Pozitivna treba da čuje i njihovo mišljenje.

"Vjerujemo da svi oni koji su posvećeni interesima Crne Gore i intersima njenih građana treba da razmjenjuju mišljenja, da sjede za istim stolom i da nastave komunikaciju u pravcu stvaranja i kreiranja boljeg ambijenta za svakog garađanina“, kazao je Pajović.

Vlahović je rekao da je Crnoj Gori potrebna crnogorska, demokratska i građanska politika.

"Mi u Cdu smatramo da političke strukture, partije, pojedinci i grupe koje u Crnoj Gori baštine i promovišu te ideje i vrijednosti, treba da sarađuju, da komuniciaraju i da zajednički projektuju budućnost države", poručio je Vlahović.

U toj partiji, kako je naveo, žele da mijenjaju Crnu Goru tako što će jačati njene institucije, razvijatii njenu demokratuji i što će se zalagati za one forme učešća u međunarodnim organizacijama koje će, ne samo potvrđivti bolju i jaču bezbjednost Crne Gore, nego će i povećati mogućnost za ukupni napredak društva u cjelini.

"Jasno i nedvosmisleno smo opredijeljeni za evro-atlanske integracije i drago mi što je na sastanku potvrđena velika bliskost po stavovima i komplematarnost u političkim namjerama i projekcijama između Pozitivne i Cdu“, kazao je Vlahović.

Pred Crnom Gorom su, kako je kazao, izazovi i potrebno je da se u političkoj komunikaciji promovišu one vrijednosti i ideje koje će dovesti do nepohodnih promjena.

"Potrebna nam je bolja i efikasnija Vlada, uspješnija privreda i bolja socio-ekonomska situacija, gdje vrijednosti da je Crna Gora nezavsina i da želi da se dalje razvija treba da baštine svi njeni građani“, smatra Vlahović.

Bonus video: