Protesti DF-a: Bina kod Skupštine može do 4. oktobra

Direktor UP-a kazao da imaju saznanja da može biti napada na policiju, DF kaže da službe planiraju izazivanje incidenata
35 komentar(a)
Protesti DF, Foto: Vijesti
Protesti DF, Foto: Vijesti
Ažurirano: 26.09.2015. 06:42h

Podgorički Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj odobrio je Demokratskom frontu (DF) da na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, neposredno ispred Skuštine Crne Gore, postavi binu i prateće za period 27. septembra - 3. oktobra.

U rješenju, “po zahtjevu DF-a”, koje je potpisao sekretar Marko Rakčević se navodi da se odobrenje izdaje za taj period “nakon čega je potrebno montažni objekat ukloniti i površinu vratiti u prvobitno stanje”.

DF je saopštavao da se neće razmicati dok se ne ispuni njihov zahtjev za prelaznom vladom.

I policija je juče zvanično saopštila da je odobrila protest DF-a, ne precizirajući na koji period je DF-u odobreno okupljanje u dijelu grada gdje su Skupština, nove zgrade Vlade, Ustavnog suda, Centralne banke, Predsjedništva...

Sa skice Sekretarijata za komunalne poslove, koja je dostavljena DF-u, vidi se da će bina biti postavljena na skupšinskom platou, iako je Zakonom o javnim okupljanjima predviđeno da se protest organizuje na 50 metara udaljenosti od takvih objekata.

Direktor Uprave policije (UP) Slavko Stojanović juče je na konferenciji za novinare rekao da posjeduju operativna saznanja da tokom protesta može doći do incidenata:

“Raspolažemo operativnim saznanjima da može doći do napada na policijske službenike i poručujemo javno da to nećemo dozvoliti. Svaki napad će biti spriječen i sankcionisan. Iz UP-a juče su kazali da je za obezbjeđivanje protesta angažovan dovoljan broj policajaca.

Iz DF-a su odgovorili da i oni imaju saznanja da u bezbjednosnim službama razmišljaju o izazivanju incidenata kao bi pokušali da okrive organizatore za njih. "Ali se nadamo da takva razmišljanja neće prevagnuti, već da će i ljudi koji personifikuju vlast razmišljati o građanima Crne Gore, kako to rade predstavnici DF-a Mi smo preduzeli sve što je neophodno da protesti budu mirni, dugotrajni i na kraju uspješni", rekao je poslanik DF-a Slaven Radunović. On je dodao da je širenje panike dio specijalnog rata protiv DF-a.

Bonus video: