Stojanović: U nedjelju može doći do napada na policajce

"Svaki napad će biti spriječen i sankcionisan”, rekao je Stojanović na konferenciji za novinare
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2015. 16:41h

Protest u organizaciji Demokratskog fronta (DF) u nedjelju na platou preko puta zgrade Skupštine Crne Gore je odobren, rekao je danas direktor Uprave policije Slavko Stojanović, i poručio da će svaki pokušaj nasilja biti sankcionisan.

“Raspolažemo operativnim saznanjima da može doći do napada na policijske službenike i poručujemo javno da to nećemo dozvoliti. Svaki napad će biti spriječen i sankcionisan”, rekao je Stojanović.

On je kazao, na konferenciji za novinare, da policija neće dozvoliti blokadu puteva i saobraćajnica.

"Uprava policije je odobrila održavanje javnog okupljanja u organizaciji DF, u uvjerenju da će organizator u potpunosti ispoštovati sve na što je zakonom obavezan, a nadasve da će skup na mjestu održavanja proteći u mirnoj i demokratskoj atmosferi", rekao je Stojanović.

On je kazao da je javno okupljanje u organizaciji DF prijavljeno Upravi policije blagovremeno, za 27. septembar, u 18 sati.

"Cijenili smo podnijetu prijavu ovog skupa i, shodno pravu na javno okupljanje, demokratskim vrijednostima koje baštini Crna Gora i izraženoj namjeri organizatora u prijavi da ovo okupljanje bude mirno, juče smo donijeli odluku da odobrimo održavanje ovog okupljanja", rekao je Stojanović.

Organizatoru je konkretno predočeno da su, shodno Zakonu, dužni da održavaju stabilni javni red i mir, da su dužni i da angažuju dovoljan broj vidno označenih redara

On je kazao da je Odluka o odobrenju održavanja javnog okupljanja predstavnicima organizatora saopštena juče, kada im je ukazano na to da se od njih očekuje da ispoštuju sve obaveze iz Zakona o javnim okupljanjima.

Organizatoru je, kaže on, konkretno predočeno da su, shodno Zakonu, dužni da održavaju stabilni javni red i mir, da su dužni i da angažuju dovoljan broj vidno označenih redara.

"Predstavnicima organizatora je saopšteno da se, osim odobrene lokacije – prostoru preko puta Skupštine Crne Gore u Podgorici, neće dozvoliti okupljanje na nekoj drugoj lokaciji u gradu, kao ni bilo kakvi zastoji ili blokiranje saobraćajnica na području Podgorice", rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, organizatoru je predočeno da se za eventualno održavanje ovakvih i sličnih skupova u drugim gradovima mora ispoštovati propisana zakonska procedura, u smislu blagovremene prijave javnog okupljanja policiji kao i drugih obaveza koje Zakon o javnim okupljanima predviđa.

"Budući da Uprava policije raspolaže operativnim saznanjima da tokom ovog javnog okupljanja može doći do narušavanja javnog reda i mira, odnosno napada na policijske službenike i objekte institucija od određenih lica koja su sklona vršenju delikata u vezi sa nasiljem, želim da jasno saopštim da policija to neće dozvoliti", poručio je Stojanović.

Policijski službenici će, kaže on, odlučno preduzeti sve zakonske mjere i radnje na sprječavanju vršenja krivičnih djela i prekršaja i očuvanju stabilnog javnog reda i mira.

Prema njegovim riječima, svaki pokušaj nasilja, izazivanja nereda, napada na policijske službenike i institucije sistema će biti spriječen i sankcionisan.

"Policijski službenici će u tim slučajevima efikasno reagovati i, ukoliko to bude bilo potrebno, primijeniti neophodna zakonska ovlašćenja i sredstva prinude u zaštiti ustavnog poretka, lične i imovinske sigurnosti građana, kao i zaštiti svih ostalih prava građana koji ne učestvuju na ovom javnom okupljanju", kazao je Stojanović.

On je kazao da od građana i vlasnika objekata koji žive i rade u dijelu grada gdje će se javno okupljanje održati, kao i svih građana, očekuje razumijevanje, podršku, strpljenje i povjerenje zbog neophodnih policijskih aktivnosti koje će biti preduzete kako bi se očuvao ustavni poredak i stabilni javni red i mir.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević je kazao da će biti angažovan dovoljan broj policajaca koji će se brinuti za očuvanje javnog reda i mira.

Da bi se osigurali od mogućih provokatora nereda u DF-u su najavili da će proteste snimati.

Zabrana saobraćaja

Od nedjelje od 14 časova biće zatvoren Bulevar Stanka Dragojevića, dio bulevara Svetog Petra Cetinjskog sa raskrsnicom Ivana Milutinovića, odnosno bulevara Jovana Tomaševića do raskrsnice sa ulicom Marka Miljanova, odnosno Bratstva Jedinstva, biće zatvorena i ulica Slobode kao i dio ulice Kralja Nikole do raskrsnice sa ulicom Oktobarske revolucije.

Za skup je obezbjeđen prostor koji će zauzimati dio Bulevara Svetog Petra Cetnijskog i park preko puta Skupštine.

Galerija

Bonus video: