Šemonijak: Rusija povećala šanse Crne Gore za ulazak u NATO

Govoreći na Rojtersovom Investicionom samitu istočne Evrope, Šemonijak je rekao da Crna Gora nije mogla biti viđena kao spremna za pridruživanje NATO-u, prije izbijanja krize u Ukrajini
7 komentar(a)
Tomas Šemonijak, Foto: Reuters
Tomas Šemonijak, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2015. 08:06h

Ruske akcije u Ukrajini povećale su šanse Crne Gore da se pridruži NATO paktu, u Varšavi naredne godine, izjavio je poljski ministar odbrane Tomas Šemonijak.

“Crna Gora želi da ide stopama Albanije i bivše jugoslovenske republike Hrvatske, koja se pridružila NATO-u 2009. godine, što je potez koji bi dodatno mogao nanijeti štetu odnosima Alijanse i Rusije”, prenosi Rojters.

Govoreći na Rojtersovom Investicionom samitu istočne Evrope, Šemonijak je rekao da Crna Gora nije mogla biti viđena kao spremna za pridruživanje NATO-u, prije izbijanja krize u Ukrajini.

Pozivna debata se sada kreće u dobrom pravcu za Crnu Goru, kazao je Šemonijak, čija se zemlja pridružila Alijansi 1999. godine

"Po prvi put nema otvorenih prigovora iz bilo koje članice NATO-a", rekao je on, dodajući da broj onih koji podržavaju poziv Crnoj Gori za samit, koji će biti održan 8. i 9. jula, naredne godine, stalno raste.

"Ne možemo reći-hajde da čekamo do sljedećeg samita, jer bi ostavljanje Crne Gore u geopolitičkom vakumu, moglo dovesti do pogoršanja situacije u regionu," istakao je Šemonijak.

NATO je saopštio da će tokom ove godine donijeti odluku o članstvu Crne Gore, a ona bi se formalno mogla pridružiti na narednom samitu.

"Svi su shvatili da širenje NATO-a nije samo pitanje spremnosti zemlje, već i geopolitičke odluke", naveo je Šemonijak, koji je i zamjenik poljskog premijera.

Bonus video: