Vlada: Crna Gora na korak do punopravnog članstva u NATO

"Vlada je donijela niz zaključaka kojima se preciziraju zadaci i obaveze nadležnih organa i institucija u slučaju masovnog priliva migranata i izbjeglica“, navodi se u saopštenju
76 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.09.2015. 17:48h

Crna Gora se nalazi na korak do punopravnog članstva u NATO, ocijenjeno je na današnjo sjednici Vlade, na kojoj je usvojen Izvještaj o sprovođenju Petog godišnjeg nacionalnog programa u periodu intenziviranih i fokusiranih razgovora sa Alijansom.

„Ovaj ciklus programa tekao je paralelno s procesom Intenziviranih i fokusiranihrazgovora, u cilju detaljnog praćenja napretka i pojačane komunikacije između Crne Gore i Alijanse u finalnoj fazi priključenja naše države“, saopšteno je nakon sjednice.

Navodi se da je, u skladu s tim, Vlada bila u potpunosti posvećena daljoj implementaciji reformi, posebno u četiri ključne oblasti - reforma sektora bezbjednosti, jačanje vladavine prava, jačanja podrške javnosti za članstvo u NATO i nastavak reforme sektora odbrane.

„Uz ocjenu da je ostvaren napredak u svim segmentima i da se Crna Gora nalazi na korak do punopravnog članstva, Vlada je potvrdila svoju odlučnost u daljim naporima za ostvarenje postavljenih ciljeva, a posebno u dijelu jačanja javne podrške članstvu i vladavine prava“, kaže se u saopštenju.

Vlada je razmotrila i usvojila i Informaciju o postupanju nadležnih organana i institucija u slučaju većeg priliva migranata i izbjeglica u Crnoj Gori.

Na osnovu analize trenutnog stanja u regionu, procijenjeno je da postoji mogućnost preusmjeravanja migracione rute prema crnogorskim granicama.

„Radi blagovremenog i efikasnog odgovora države u skladu sa međunarodnim konvencijama čiji je Crna Gora potpisnik, Vlada je donijela niz zaključaka kojima se preciziraju zadaci i obaveze nadležnih organa i institucija u slučaju masovnog priliva migranata i izbjeglica“, navodi se u saopštenju.

U sklopu procesa usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa evropskim, Vlada je utvrdila predloge zakona o biocidnim proizvodima, o upravljanju otpadom i o autorskom i srodnim pravima.

„Utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o raftingu, kojim se podiže nivo sigurnosti korisnika rafting usluga i proširuju mogućnosti za obavljanje ove djelatnosti“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: