Lukovac: Vlade Srbije i Hrvatske da nađu rješenje krize

Prema riječima Lukovca, u poslednjih 15 godina uložen je ogroman napor mnogih, u regionu i izvan njega, da se normalizuju odnosi između država, posebno između Hrvatske i Srbije
51 pregleda 8 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.09.2015. 15:31h

Inicijativa za regionalnu saradnju Crne Gore apelovala je na vlade Srbije i Hrvatske da nađu rješenje za hitno okončanje krize koja je nastala u odnosima te dvije države.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je blokada granice sa Srbijom uvedena, jer Srbija organizovano u dogovoru s Mađarskom šalje izbjeglice samo u Hrvatsku.

Iz tog nevladinog udruženja saopštili su da su uznemireni i zabrinuti zbog najnovijeg pogoršavanja odnosa između Hrvatske i Srbije i zatvaranja granica između dvije države što, kako su naveli, ozbiljno pogoršava odnose i saradnju u regionu.

„Inicijativa za regionalnu saradnju Crne Gore, kao dio regionalne mrže Igmanske Inicijative, poziva i moli vlade dvije države, ali i sve činioce, da se hitno obustave zabrane i omogući slobodan promet roba i putnika“, kazao je predsjednik udruženja, Branko Lukovac.

Prema njegovim riječima, u poslednjih 15 godina uložen je ogroman napor mnogih, u regionu i izvan njega, da se normalizuju odnosi između država, posebno između Hrvatske i Srbije.

Lukovac smatra da su za to što je došlo do susreta najodgovornijih, dijaloga, popuštanja i dogovora o poboljšanju odnosa i saradnje, zaslužne i brojne organizacijw civilnog društva, među njima posebno Igmanska inicijativa.

„Zatvaranje granica i trgovinski rat između Hrvatske i Srbije ostaviće posljedice kako u ekonomskom smislu,tako i u smjeru rušenja do sada postignutih rezultata u izgradnji dobrosusjedskih odnosa i pomirenja u regionu“, upozorio je Lukovac.

On je istakao da je neophodno da civilno društvo i svi relevantni faktori upute apele i reagovanja vladama Srbije i Hrvatske, kako bi se smirile strasti u regionu i kako trenutno stanje ne bi eskaliralao većim problemima po region u cjelini, i kako do sada postignuti rezulatati ne bi bili uzaludni.

„Apelujemo, stoga, da se sto prije sastanu premijeri, odnosno najodgovorniji predstavnici Hrvatske i Srbije, i nađu rješenja, kako za hitno okončanje zabrana kretanja roba i putnika, tako i za neophodnu saradnju u odnosu na rastuću krizu izbjeglica i migranata koja pogađa obje zemlje, region i međunarodne odnose“, kaže se u saopštenju Lukovca.

On je ocijenio da se ne smije dozvoliti da dijalog, dogovor i saradnja ustupe mjesto netrpeljivosti, zabranama, retorziji i odmazdi.

„Cijenu bi platili građani i privrede dvije države, ali i mukotrpno građeni odnosi u regionu“, zaključio je Lukovac.

Bonus video: