Baletić: Šansa za novi civilizacijski početak

On je kazao da se obje strane: i one koje su za ulazak u NATO i protivnici tog puta, u raspravama bave prošlošću i mitomanskom sviješću pokušaju da obasne njihove pozicije
79 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2015. 15:01h

Zdrava životna sredina i bezbjednost su ključne vrijednosti koje za našu državu, nemaju cijenu, kazala je na javnoj tribini o NATO integracijama u Herceg Novom, dražavna sekretarka u ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović.

"Rasprava u crnogorskom parlamentu o ulasku Crne Gore u NATO pokazala je da protivnici te ideje uglavnom koriste argumente koji bi se trebali čuti u parlamentu Srbije", kazala je Pejović, podsjećajuci da se takvi stavovi tamo nikada nijesu čuli.

“Zašto mi u crnogorskom Parlamentu nismo rekli, da nakon svega što se u Srbiji desilo, Srbija je ušla u partnerstvo za mir, u svom Parlamentu usvojila Sporazum o saradnji sa NATO-om, i uradila još korak dalje usvojivši Akcioni plan za prihvatanje NATO standarda za sopstvene potrebe, pa čak po sporazumu obezbijedila da za bilo koju vrstu intervencije, imaju slobodan prelaz preko teritorije Srbije, bez prethodnog traženja saglasnosti države Srbije”, kazala je Pejović ističuči da je Srbija preduzela zrele i promišljenje korake u pravcu saradnje sa NATOM-om.

Ona je naglasila da proces NATO integracija, Srbija pametno koristi za proces evropskih integracija. Pejović je besmislenim ocijenila konfrontiranje puta ulaska u NATO i EU.

"Zabluda je da NATO i očuvanje životne sredine moraju biti u koliziji", konstatovala je Pejović i istakla da najveće standarde ekološke zaštite imaju zemlje članice NATO-a.

Ona je kazala da je možda i najvažniji i argument za ulazak Crne Gore u NATO kolektivna bezbjednost.

”Bezbjednost nema cijenu, a to nam donosi članstvo u NATO-u”, uvjerena je Pejović.

Reditelj Branko Baltić smatra da je građanska Crna Gora jedina sigurna budućnost ove dražave, a NATO “šansa za novi civilizacijski početak”.

On je kazao da se obje strane: i one koje su za ulazak u NATO i protivnici tog puta, u raspravama bave prošlošću i mitomanskom sviješću pokušaju da obasne njihove pozicije. “Crna Gora ima strah od komšija, ali i oni od nje”, konstatovao je Baletić i podsjetio da nijedna članica NATO-a nije izašla iz tog saveza niti su međusobno ratovale.

Odbornik u hercegnovskoj Skupštini Dušan Radović Krušo ističući da je veliki rusofil, uvjeren je da će najveće investicije stiči iz Evrope i arapskih zemalja, a ne iz Rusije.

”Investitori će doći samo ako je zemlja sigurna, a to može NATO da nam obezbijedi”, naveo je Radović.

Potpukovnik Živko Rakočević komandant 7. kontigenta Vojske CG u ISAF misiji u Avganistanu, je istakao da su iskustva pripadnika Vojske CG u međunarodnim misijama korisna i za Vojsku i za našu zemlju.

Zamjenik ambasadora Rumunije u Crnoj Gori Mihail Štefan je kazao da su strane investicije u njegovoj zemlji 2004. godine kada je Rumunija ušla u NATO iznosile 5,3 milijarde eura, a pet godina kasnije 9,5 milijardi eura.

Na tribini su govorili i predsjednica opštine Natasa Aćimović i predsjednik Alfa Centra Aleksandar Dedović.

Galerija

Bonus video: