URA: Vlast u Nikšiću zloupotrijebila Novaka Đokovića

Iz URA pitaju na "osnovu kojih zasluga i djela ,,počinjenih’’ u ime Nikšića i za Nikšić nagrađujemo Novaka Đokovića?"
10 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Ivan Petrušić
Novak Đoković, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 24.09.2015. 15:50h

Opštinski odbor Građanskog pokreta Ujedinjene reformske akcije (URA) u Nikšiću uputio je otvoreno pismo žiriju za dodjelu Nagrade oslobođenja Nikšića za ovu godinu u kojem ističu da je opštinska vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista zloupotrijebila ime poznatog tenisera Novaka Đokovića jer je, kako tvrde, pravilnik koji sadrži kriterijume za dodjelu skriven od očiju javnosti.

Iz URA-e pitaju ako je Đoković zaslužio nagradu jer je 2012.godine došao da vidi “odakle potiče i gdje su mu korjeni" zašto mu tada niko od lokalne vlasti nije poželio dobrodošlicu i zašto je te godine izostala Nagrada oslobođenja.

“Jedan od kompetentnih članova Žirija u svom saopštenju naglašava ‘da je ovo priznanje Đokoviću pozitivan signal u kontekstu politike pomirenja’. S kim se to Đoković svađao, pa ga sada blagorodni Žiri nagradom oslobođenja izmiruje? Ko se to oko Đokovića svađa, ko ga prisvaja, a ko zloupotrebljava? Ko je sve svađe, posebno one zasnovane na uzvišenom nacionalnom principu, posijao po Crnoj Gori? Ko se opet nada da će podgrijavanjem sukoba između Srba i Crnogoraca zadržati četvrtvjekovnu vlast”, pitaju se iz nikšićkog OO URA-e.

Oni se pitaju da li je floskula “Novak pripada Nikšiću a i Nikšić Novaku“, koju može izreći svaka lokalna zajednica na planeti, dovoljan razlog za nagradu.

“Istinske vrijednosti koje se otjelotvoruju u liku i djelu Novaka Đokovića univerzalne su i pripadaju svima. Ali teško da će koja lokalna zajednica to veliko ime zloupotrebiti u predizborne svrhe i pokušati da se ,politikom pomirenja’ približi srpskom biračkom tijelu, koje jednom rukom maze, a drugom im bacaju u lice Zakon o vjerskim zajednicama. Budući da je Đoković sportska ikona i najbolji ambasador srpskog identiteta u svijetu, pitamo se čije to glasove DPS kupuje ovom nagradom”, navodi se u otvorenom pismu URA-e.

Jedan kompetentni član žirija koji je “kritički nastrojen prema svojoj jadnoj Opštini”, podsjećaju iz Ujedinjene reformske akcije, izjavio je da u trenucima kada “Nikšiću na svim poljima nedostaju blistavi rezultati, Novak Đoković zaista zaslužuje ovako prestižno priznanje".

“O, Nikšiću, propao se kad nemaš rezultata dostojnih uzvišenih kriterijuma opštinskog žirija! Zbilja, malo koji građanin ili građanka Nikšića mogu se nadati osvajanju Vimbldona ili Rolan Garosa, ali se zato možemo nadati da će neko poželjeti da nas zloupotrebi u predizbornoj kampanji. Oni koji su godine i decenije svoga života i rada ugradili u ovaj grad, neka se ne nadaju nagradi, jer ne ispunjavaju kriterijume partijskog Žirija. Hvala kompetentnom Žiriju što je svoje građane oslobodio Nagrade oslobođenja”, poručuju članovi Opštinskog odbora.

Oni ističu da Đokoviću niko ne može ništa prigovoriti ni kao sportisti ni kao čovjeku, ali da osjećaju obavezu da prigovore “nečuvenj zloupotrebi njegovog imena i sportskih uspjeha u predizbornoj kampanji”.

“Pošto ‘nagrada trajno obilježava imena dobitnika’, mi se izvinjavamo Novaku Đokoviću na ovom DPS obilježju, zbog kojeg ne treba da se osjeća neugodno, jer nije on kriv što ga je Žiri zloupotrebio u političke svrhe i dodijelio mu nagradu na osnovu nepostojećih zasluga za opštinsku zajednicu Nikšić. Jer po tim istim kriterijumima – na osnovu nepostojećih zasluga, DPS upravlja Crnom Gorom toliko dugo da smo zaboravili kako život može biti lijep”, stoji u pismu URA-e.

Žiri u sastavu – Srđan Spaić, predsjednik, i članovi Nikola Bezmarević, Slavica Perošević, mr Jelena Đukanović, Nail Banda, Radojka Koprivica, Milivoje Zarubica, Vladan Raičević, Bogić Mićković i prim. dr Radovan Mijanović, većinom glasova odlučili su da Nagradu oslobođenja dodijele najboljem teniseru svijeta koji zbog obaveza, kako je pročitano 18.septembra, nije mogao da prisustvuje svečanoj sjednici ali je poručio da će u narednom periodu posjetiti Nikšić, kada će mu i nagrada zvanično biti uručena.

Bonus video: