Jovanović: Ko je za bolju, sigurniju i snažniju Crnu Goru taj je i za NATO

“Cdu bi, povodom nekih najnovijih interpretacija u vezi motivacije i posljedica našeg članstva u Alijansi, željela da potvrdi svoj stav da je NATO agenda zapravo najjači podsticaj za ukupne drustvene, političke i ekonomske promjene i reforme. Ko je za promjene, taj treba da bude za NATO”, kazao je Jovanović
14 komentar(a)
Draško Jovanović, Foto: CDU
Draško Jovanović, Foto: CDU
Ažurirano: 24.09.2015. 12:45h

Svako ko je za Crnu Goru, njenu cjelovitost i integritet, evro-atlansku orijentaciju i perspektivu, kao i bolju, sigurniju i snažniju državu, taj je i za NATO, saopšteno je iz Crnogorske demokratske unije (Cdu).

Cdu je pozdravila pojačanu političku aktivnost onih političkih subjekata koji su opredijeljeni da Crna Gora bude članica NATO.

Član Predsjedništva Cdu, Draško Jovanović, kazao je da u toj partiji smatraju da je to korisno - kako u smislu objašnjavanja i promovisanja pozitivnih aspekata učlanjenja u Alijansu, tako i u kontekstu razgovora sa građanima u vezi dugoročnih benefita koje će Crna Gora imati kada bude dio NATO-a.

Cdu je pozdravila i interes drugih partija – onih koje su protiv, kao i onih čiji je stav po ovom pitanju nedorečen i neodređen - da učestvuju u javnoj debati.

“Cdu bi, povodom nekih najnovijih interpretacija u vezi motivacije i posljedica našeg članstva u Alijansi, željela da potvrdi svoj stav da je NATO agenda zapravo najjači podsticaj za ukupne drustvene, političke i ekonomske promjene i reforme. Ko je za promjene, taj treba da bude za NATO”, kazao je Jovanović.

On je ukazao da NATO članstvo nije zamjena ili sredstvo za izbjegavanje reformi, već najbolja osnova i podsticaj za dalju izgradnju i jačanje demokratskih insitucija.

“Koliko shvatamo, i vladajuća DPS je sasvim jasno i nedvosmisleno usvojila NATO agendu kao svoju prioritetnu orijentaciju, što ukazuje na činjenicu da je u toj partiji sazrela svijest da su promjene neophodne i neizbježne”, rekao je Jovanović.

On je dodao da Cdu prepoznaje potrebu pojedinih crnogorskih političara da svojim simpatizerima javno saopšte, da, iako su "protiv" vladajuće partije, ipak u NATO agendi vide zajednički cilj.

“Smatramo da ovakve izjave vode ka većem međusobnom razumijevanju na crnogorskoj političkoj sceni i predstavljaju korak ka potrebnom okupljanju političkih subjekata oko stavova od opšteg nacionalnog interesa, za što se Cdu zalaže od svog osnivanja”, kazao je Jovanović.

U Cdu smatraju manje smislenom tezu da je članstvo u NATO okrenuto protiv jedne ili druge stranke, “jer to nije i ne može biti sluča”j.

“Ko je za Crnu Goru, njenu cjelovitost i integritet, evro-atlansku orijentaciju i perspektivu, za bolju, sigurniju i snažniju Crnu Goru - taj je i za NATO”, zaključio je Jovanović.

Bonus video: