URA Budva: Skupo postrojenje ugrožava zdravlje mještana Bečića

Iz budvanskog odbora Građanskog pokreta URA ističu da prema njihovim saznanjima, prilikom izgradnje ovog postrojenja nije poštovana investiciono-tehnička dokumentacija
226 pregleda 2 komentar(a)
URA, Foto: Građanski pokret URA
URA, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 24.09.2015. 10:44h

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA podnio je prijavu Ministarstvu održivog razvoja i Upravi za inspekcijske poslove zato što puštanje u rad nedovršenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) na lokalitetu Vještica u Bečićima ima direktan uticaj na životnu sredinu, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

"Za to postrojenje nije izvršen tehnički pregled niti je izdata upotrebna dozvola. Nesavjesno i nepropisno odlaganje otpadnog mulja na prilaznom putu PPOV, na rubu naselja Vještica, prouzrokuje širenje neprijatnih mirisa kroz naselja Boreti, Ivanovići, Bečići i Rafailovići. Intenzitet i trajanje neprijatnih mirisa zavisi od smjera vjetrova, vazdušnog pritiska i atmosferskih prilika, o čemu smo dobijali pritužbe od mještana, kao i zaposlenih i gostiju u hotelskim kompleksima na samoj obali", navodi se u saopštenju Budvanski odbora Građanskog pokreta URA.

Iz budvanskog odbora ovog pokreta ističu da prema njihovim saznanjima, prilikom izgradnje ovog postrojenja nije poštovana investiciono-tehnička dokumentacija, kao ni osnovni ugovor sačinjen između Opštine Budva (investitora) i WTE Wasertehnik iz Esena (izvođač radova), potpisanog 8. jula 2009. godine.

"Lokacija PPOV izmještena je sa rta Zavala u naselje Vještica ( kota 75m n.v.) suprotno Master planu i DUP-u Opštine Budva, nije poštovana fazna izgradnja predviđena Master planom, zanemarene su smjernice i uputstva iz Master plana kako i gdje treba riješiti kanalizacioni mulj do kraja izgradnje PPOV. Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva u saradnji sa DOO WTE otpadne vode Budva i DOO PRO-ING, izdao je građevinsku dozvolu koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore odbilo uz obrazloženje da nije u skladu sa DUP-om", kazali su iz URA.

Po njihovim riječima, ovako izdata građevinska dozvola prouzrokovala je dodatne nepredviđene troškove u iznosu od približno 20 miliona eura, pri tome zanemarujući uticaj na životnu sredinu koje će takva odluka imati.

"Prvi negativan uticaj izgradnje PPOV na prirodu i životnu sredinu, je bilo betoniranje korita rijeke Babin Vir čime je izmješteno njeno prirodno korito. U susret zimskom periodu, koji se na primorju odlikuje obilnim kišnim padavinama, postoji realna bojazan da će kompletan nepropisno odloženi otpadni mulj, koritom rijeke završiti u moru i direktno ugroziti biodiverzitet istog", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: