Protest dijeli SNP u dvije kolone

Odlaganjem odluke o protestima Milić indirektno odbacio javne zahtjeve Damjanovića i Jonice da se pridruže Frontu
28 komentar(a)
Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Foto: Vijesti
Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 24.09.2015. 05:19h

Socijalistička narodna partija (SNP) neće učestvovati u protestima Demokratskog fronta(DF) najavljenim za nedjelju, ukoliko se Srđan Milić ne predomisli u posljednji čas.

Milić i izgleda većina u SNP su ostali pri ranijem stavu da ne idu na ovako pripremljen protest i pored javnih zahtjeva poslanika Snežane Jonice i Aleksandra Damjanovića da stranački organi razmotre poziv DF.

SNP još nije zvanično odgovorio na poziv Predsjedništva DF-a upućen tek nedavno opozicionim partijama da se uključe u organizaciju protesta, kazao je izvor “Vijesti z DF-a. Učešće u protestima javno su odbili iz Pozitivne Crne Gore, građanskog pokreta URA, dok se u Demosu i Demokratskoj Crnoj Gori o tome nijesu javno izjašnjavali.

Spekulisalo se da će Glavni odbor (GO) SNP-a 15. septembra, između ostalog, raspravljati i o pozivu Fronta, ali ta sjednica nije održana.

Na pitanje kada će zvanično odgovoriti na poziv Predsjedništva DF i kako komentarišu činjenicu da je Damjanović tražio da se o tome raspravlja, a Jonica poručila da će doći na demonstracije, iz Medijskog centra SNP-a citirali su dio saopštenja sa sjednice GO održane 11. jula.

Tada je saopšteno da su protesti legitimni i očekivani u situaciji ekonomske apatije i besperspektivnosti, kao i da su oni vid demokratskog neslaganja sa politikom vlasti.

“Međutim, protesti moraju imati jasno definisan cilj, ali i način kako će se taj cilj ostvariti, jer treba da imaju pozitivnu energiju i prenesu našim građanima krupne poruke o neophodnim promjenama u državi, što zavisi od više faktora, u svakom slučaju, najmanje od SNP-a. GO je posebno potencirao da je SNP stranka koja je nastala nakon velikog narodnog protesta 1998. i samim tim nikada nije bila, niti će biti protiv organizacije ozbiljne, jasno definisane i odlučne akcije iskazivanja nezadovoljstva politikom Vlade Crne Gore", navodi se u saopštenju koje su citirali u medijskom centru SNP-a.

Odlaganje odluke o učešću na protestima i pored zahtjeva Jonice i Damjanovića može se tumačiti kao nastavak razmimoilaženja u stranci nakon kongresa kada je, osim Alekse Bečića, protivkandidat Miliću bio i Damjanović.

Milić je u nedavno objavljenom neformalnom razgovoru sa novinarkom RTCG kazao da je ogromna većina protiv protesta, dok je stranačka potpredsjednica Danijela Pavićević ranije izjavila da ta stranka ne očekuje poziv DF-a za proteste.

S druge strane, Damjanović je u junu tvrdio da poziv DF-a na proteste mora biti najozbiljnije razmotren na GO SNP kada bude formalno dostavljen toj stranci, dok je Jonica nedavno izjavila da će se na protestima koje organizuje Front pojaviti kao građanin.

Bonus video: