"IZUZETNO ZNAČAJAN"

Erjavec: Sporazum između BiH i CG ukazuje da je moguć dogovor o tako komplikovanom pitanju

On je za magazin „Slobodna Bosna“ naveo da Slovenija, nažalost, nema takvo pozitivno iskustvo kada je u pitanju granica sa Hrvatskom
51 pregleda 0 komentar(a)
Karl Erjavec, Foto: Mzz.gov.si
Karl Erjavec, Foto: Mzz.gov.si
Ažurirano: 22.09.2015. 15:47h

Sporazum o granici između Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore izuzetno je značajan i ukazuje na to da je moguće dogovorom riješiti tako komplikovano pitanje, ocijenio je ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec.

On je za magazin „Slobodna Bosna“ naveo da Slovenija, nažalost, nema takvo pozitivno iskustvo kada je u pitanju granica sa Hrvatskom.

„To pitanje nije riješeno u okviru dogovora, iako smo u jednom momentu bili jako blizu. Kasnije smo mogućnost za rješenje potražili u okviru arbitražnog sporazuma“, rekao je Erjavec.

Prema njegovim riječima, za region je najznačajnije da se granična pitanja rješavaju i da je dobro ako se rješavaju dogovorom između država, a tamo gdje to nije moguće arbitražni sporazum se pojavljuje kao odgovarajući instrument.

Erjavec je naveo da Hrvatska, pored Slovenije, ima neriješena granična pitanja i sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

„Želio bih da se ta pitanja riješe dogovorom između država, ali to nije uvijek lako, s obzirom da je potrebna obostrana želja i volja da se problemi rješavaju na taj način. Smatram da su BiH i Crna Gora dale izuzetno pozitivan signal međunarodnoj zajednici“, zaključio je Erjavec.

Preporučujemo za Vas