Bojanić: NATO kampanja ne dozvoljava kritičku misao

„Mladi treba da se poistovjećuju sa sportistima, ali ne po njihovim političkim opredeljenjima nego po njihovom požrtvovanju koje pokazuju na terenu i vještinama kojima su osvajali medalje“, kazao je on
20 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.09.2015. 18:22h

Na tribinama povodom NATO kampanje Speaking tour nije obezbijeđeno da se čuje kritička misao, kao osnovna vrijednost demokratskg društva, ocijenio je nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Bojanić je na konferenciji novinare povodom NATO kampanje Speaking tour upitao da li su to razgovori ili ispiranje mozga (brainwashing tour).

On je pojasnio da kampanju organizuje Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u Alijansu Vlade Crne Gore, da su tribine počele sinoć i da će biti održane u pet opština – Podgorica, Kotor, Budva, Tivat, Herceg Novi i Golubovci.

Prema njegovim riječima, na tribinama će govoriti 49 učesnika.

„Od toga samo jedan dovodi u pitanje ispravnost odluke o priključenju Crne Gore NATO-u i ja sam taj izuzetak koji samo potvrđuje pravilo, jer sam pozvan greškom“, smatra Bojanić.

On je dodao da je Komunikacioni tim na taj način pokazao kako prati dešavanja u Skupštini Crne Gore, nakon dvodnevne rasprave o Rezoluciji za integraciju u NATO.

„Ovakvim načinom organizacije Komunikacioni tim obezbjeđuje da se ne čuje kritička misao, da se ne čuje osnovna vrijednost svakog demokratskog društva, a sve ostale demokratske ljudske slobode izvedene su iz te osnovne kritičke misli“, ocijenio je Bojanić.

On je poručio građanima Crne Gore da ne nasijedaju na, kako je naveo, netačne informacije, zamjene teza i manipulacije statističkim podacima koje se plasiraju na tako organizovanim tribinama, a onda medijski obrade i pojačaju.

Bojanić je posebno upozorio mlade da se ne poistovjećuju sa poznatim sportistima po pitanju priključenja Crne Gore u NATO.

„Mladi treba da se poistovjećuju sa sportistima, ali ne po njihovim političkim opredeljenjima nego po njihovom požrtvovanju koje pokazuju na terenu i vještinama kojima su osvajali medalje“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, kad ljude sa kojima se mladi poistovjećuju gurate u teme kojima ne pripadaju onda oni razmišljaju u tom pravcu.

„Ovo što se radi sa bilbordima u marketingu se zove trik, to se zove zloupottrba autoriteta“, smatra Bojanić.

On je apelovao na diplomate iz država članica Alijanse da još jednom razmisle o učešću u predizbornoj kamapanji DPS-a.

„Ove tribine su predizborne kampanje DPS-a. Ta partija je krenula u kampanju za nove izbore, sinoć sam se lično uvjerio na tribini u Podgorici da je to klasičan primjer kako DPS vodi predizborne kampanje“, naveo je Bojanić.

On je poručio stranim predstavnicima država članica Alijanse da se zapitaju da li učešćem na tribinama čine medveđu uslugu građanima Crne Gore.

„Bojim se da pridružiavnje ovakvim tribinama i ovakvoj kampanji samo pojačavaju podjele u Crnoj Gori, a to može dovesti do ugrožavnja unutrašnje stabilnosti i bezbjednosti države“, ocijenio je Bojanić.

On je apelovao na strane diplomate i građane Crne Gore da ne vjeruju „podmetačinama“ da su protivnici učlanjenja u NATO neprijatelji Alijanse, neprijatelji članica, a namjanje neprijatelji ili protivnici Crne Gore.

Bonus video: