Bošković o aferi Koverat: Svaka pobjeda DPS bila časna

"Svaka afera utiče na ugled bilo koje države. Nismo mi izuzetak, ovakve afere su u praktično svakoj državi na svijetu"
6164 pregleda 24 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 13.02.2019. 17:21h

Demokratska partija socijalista je časno osvojila svaku svoju pobjedu, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

"Ono što je prije svega pokazatelj svog tog procesa, i ovoga što se dešava zadnjih mjesec dana i više, je da institucije u Crnoj Gori prije svega rade svoj posao i rade ga dobro. I pustimo prije svega njih da odgovore o tome ko i šta je kriv u ovom konkretnom slučaju. Svakoko mogu reći da je DPS časno osvojila svaku svoju izbotnu pobjedu i, ako je neko negdje pogriješio, svakako će zbog toga i odgovarati. Ali ono što se ne može sigurno DPS-u staviti kao jedan upitnik jesu njene izborne pobjede," kazao je Bošković na pitanje "Vijesti" kako komenatariše što je vladajuća partija koristila "crni fond" i da li to baca sjenku na njene izborne rezultate.

Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila je da DPS nije prijavio sva sredstva za izbornu kampanju, da će zbog toga tražiti da bude kažnjen i maksimalnom zaprijećenom kaznom do 20.000 eura i da vrati 47.500 eura koje je nezakonito pribavila.

Slučaj je pokrenuo snimak na kojem se vidi da je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević dao tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću kovertu u kojoj je, kako je kazao, 97.500 eura namijenjenih za izbornu kampanju DPS-a.

Na pitanje da li afere koje potresaju Crnu Goru utiču na njen međunarodni ugled u međunarodnim krugovima, Bošković je kazao da da.

"Svakako, svaka afera utiče na ugled bilo koje države. Nismo mi izuzetak, ovakve afere su u praktično svakoj državi na svijetu ono što je najvažnije je istaći da institucije u Crnoj Gori rade svoj posao i ja sam više nego zadovoljan kako se to i odvija. Ne vidim razloga da bi to značilo bilo kakvo usporavanje evropskog puta Crne Gore, jer Crna Gora je zaista stabilna na svom evropskom putu i niko je sa tog puta ne može pomjeriti," kazao je ministar grupi crnogorskih novinara.

"Ja sam imao razgovore sa više mojih kolega, ovdje to su normalne stvari koje se dešavaju u svakoj zemlji, tako da najvažniji je naš generalni put a to je put evropskih i evrostlantskih integracija".

Na pitanje da li on vidi mogućnost da Evropa bude bojno polje zbog povlačenja SAD i Rusije iz INF sporazuma o nukearnom naoružanju srednjeg dometa, Bošković je kazao da na ključnim pozicijama u Evropi ima "više pametnih nego manje pametnih ljudi i ono što je najvažnije reći je da je taj sporazum bio okosnica evropske bezbjednosne arhitekture i da ono što je činjenica je da je Rusija kršila taj sporazum još od 2000".

"Razumijem SAD, to ne znači novu trku u naoružanju pogotovo tih projektila srednjeg dometa koji mogu nositi i konvencionalno i nuklearno naoružanje, ali opet ponavljam da bi bilo kakav sukob koncenvcionalnog ili nuklearnog konflikta u Evropi značio kraj same Evrope, zato sam siguran da svi imaju dovoljno pameti da se to ne desi," kazao je on.

Komentarišući dešavanja prvog dana dvodnevnog sastanka ministara odbrane u Briselu, ministar je kazao da su razgovrali o temama kao što je odbrana i odvraćanje i učešće Makedonije na sastanku.

Govoreći o temama koje su dominirale tokom prvog dana ministarskog sastanka u Briselu, Bošković je kazao da je bilo riječi o naoružanje srednjeg dometa i sporazum INF koji je potpisan 1987. između SSSR i SAD, a koji, kako je kazao, Rusija krši posljednjih 19 godina.

"Kompletna Alijansa dala je punu podršku za odluke SAD-a, vodeći se interesima same Evrope, njene bezbjednosti i bezbjednosti njenih građana. Evropa, odnosno, NATO neće skrštenih ruku gledati na sve ono što Rusija radi u podrivanju, kako Evrope tako i sjevernoatlantskog saveza, tako da mislim da je ovo sastanak koji je pokazao veliko jedinstvo NATO," zaključio je Bošković

Bonus video: