Demokratski front prijavljuje policiji proteste

Organizator mora da podnese prijavu najkasnije pet dana uoči okupljanja, a rok za prijavu ističe danas
64 pregleda 13 komentar(a)
protest 27. septembar, Foto: Arhiva Vijesti
protest 27. septembar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.09.2015. 05:43h

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) danas će podgoričkom Centru bezbjednosti predati prijavu za građanske proteste 27. septembra, kada ističe rok za prijavu skupa ispred Skupštine Crne Gore.

Zakonom o javnim okupljanjima propisano je da organizator mora da podnese prijavu najkasnije pet dana uoči mirnog okupljanja, a rok za prijavu ističe danas.

Prijava mora da sadrži podatke o cilju okupljanja, mjesto, dan i vrijeme održavanja, zatim podatke o broju redara i procjenu o broju učesnika.

Iz Demokratskog fronta najavljeno je da će građanski protesti trajati do pada kabineta premijera Mila Đukanovića i formiranja prelazne Vlade koja bi organizovala demokratske izbore, a demonstracije bi trebalo da budu održane ispred zgrade parlamenta.

Funkcioner DF-a Branko Radulović nedavno je najavio da se demonstranti neće razilaziti sve do pada Vlade, poručujući i da su organizatori obezbijedili hiljadu šatora. On je dodao da, prema Ustavu, mirni protest niko nema pravo da zabrani, navodeći da će organizatori u nedjelju 27. Vladi uputiti svoje zahtjeve.

Zakonom o javnim okupljanjima propisano je da demonstranti moraju biti udaljeni najmanje 50 metara od objekata Skupštine, Predsjedništva, Vlade i Ustavnog suda, koji su u neposrednoj blizini.

Predviđeno je i da se, između ostalog, skup može zabraniti ukoliko ugrožava bezbjednost saobraćaja kao i u javnom saobraćaju, ukoliko je nemoguće dodatnim mjerama obezbijediti privremenu izmjenu režima saobraćaja.

Bonus video: