Najbolje je da se Amfilohije i Đukanović povuku

Povlačenjem sa svojih prikovanih položaja učinili bi najveću uslugu Crnoj Gori
82 pregleda 173 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.09.2015. 05:24h

Premijer Milo Đukanović i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije trebalo bi da se povuku sa svojih položaja, jer predstavljaju politiku devedesetih godina, izjavio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Rade Bojović.

On je u razgovoru za “Vijesti” kazao da su sadašnje konfrontirane strane godinama zajedno i snažno radile na degradiranju Crne Gore.

“Oni su proizvod devedesetih i kada otvaraju identitetska pitanja sasvim je prirodno da njihova politika i retorika moraju podsjećati na devedesete. Zato bi najveću uslugu napravili Crnoj Gori kada bi se napokon povukli sa svojih prikovanih položaja i pokazali građanima da mogu da budu i drugačiji. Tako bi Đukanović konačno mogao da proba kako izgleda privatni biznis bez državnog pokroviteljstva, dok bi mitropolit Amfilohije mogao da se zamonaši i za početak, recimo iz Ševeningena, počne da ekumenistički i dublje razmišlja o jevanđeljskim porukama i zapovjestima”, kazao je Bojović, navodeći da se javnost suočava sa “političko-klerikalnom farsom”. “Riječ je o ličnostima koji najbolje simbolizuju višedecenijsko komercijalno i političko partnerstvo, kao i sporadična sporenja oko društvene moći i uticaja”.

Kako tumačite odluku o produženju javne rasprave o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, od strane Vlade koja do sada nije imala takvu praksu?

Kada ste neodlučni i nespremni, kada blefirate i kada vam politički odgovara da vrelom identitetskom temom potisnete važnija društvena pitanja, onda je najmanji problem da se rasprava produži i oduži. A za takav plan SPC ili zakržljali dio političke klase su idealan i provjeren partner.

Kako ocjenjujete dosadašnji rad Specijalnog tužilaštva? Potpredsjednik Vlade Duško Marković nedavno je najavio nove akcije nakon hapšenja u Budvi.

Suvišno je naglašavati u kojoj mjeri će se u Crnoj Gori teško odvijati proces uspostavljanja kredibilnih pravnih ustanova i stvaranja dobrog pravnog okvira. Zato nemam dilemu da Tužilaštvo treba da ima punu političku podršku za sve svoje aktivnosti koje idu u pravcu afirmisanja vladavine zakona. Tužilaštvo je u tom pogledu važna ali nedovoljna karika. Međutim, mislim da u Crnoj Gori bez smjene vlasti nijesu mogući presudni iskoraci u pogledu konstituisanja solidne pravne države.

Đukanović otpisao Krivokapića, ali SDP nije DPS

S obzirom na to da će naredni saziv parlamenta odlučivati o ulasku u NATO, očekujete li da DPS i SDP nastave saradnju i na narednim izborima? Podsjetiću da funkcioneri obije stranke sve češće navode da da im je članstvo u NATO jedino vezivno tkivo.

Vjerujem da će DPS sve učiniti da se oslobodi od SDP-a. Đukanović je očigledno otpisao Krivokapića kao koalicionog partnera i istovremeno je objavio konkurs za prijem novog lojalnog saveznika. Pri tom, SDP će na predstojećim izborima imati težak zadatak da bi zadržao parlamentarni status. Naime, politika po kojoj nijeste niti vlast niti opozicija nije obećavajuća. Međutim, ukoliko se desi da izborna matematika bude takva da opstanak režima zavisi od njihovog novog povezivanja ne sumnjam da bi brzo našli pomiriteljsko rješenje.

Opozicija da razmisli o uslovima izlaska na izbore ili bojkot

Nakon što je veći dio stranaka odbio da se pridruži građanskim protestima, iz Demokratskog fronta uslijedile su teške optužbe na račun ostatka opozicije. Jaka razmimoilaženja bila su primjetna i uoči sjednice na kojoj su se poslanici izjašnjavali o Rezoluciji o napretku Crne Gore NATO. Koliko je, prema vašem mišljenju, realna saradnja opozicije u takvoj atomosferi?

Razlozi za saradnju u opoziciji mogu uvijek postojati. Nezavisno od predstojećih protesta opozicija bi morala sarađivati u pogledu organizovanja elementarno prihvatljivih izbora. Bilo bi pametno da opozicija zajednički definiše uslove pod kojima bi učestvovala na izborima ili u suprotnom da se zajednički opredijeli za bojkot izbora.

Bonus video: