IA: Slaba rasprava o polovičnom dokumentu

Milošević je naglasila da je riječ o "razuđenom dokumentu", kojem fale brojni indikatori i mjerljivi ciljevi, iako načelno prati strukturu Principa javne uprave za zemlje regiona
0 komentar(a)
Milena mIlošević, Institut alternativa, Foto: Institut Alternativa
Milena mIlošević, Institut alternativa, Foto: Institut Alternativa
Ažurirano: 21.09.2015. 15:22h

Ključni djelovi Strategije reforme javne uprave još nijesu utvrđeni, saopštili su iz Instituta alternative, navodeći da je današnji skup na tu temu više ličio na predstavljanje nepotpunog dokumenta, koje nije bilo propraćeno većim učešćem zainteresovane javnosti.

Iz te organizacije kazali su da osim njihovih predstavnjika, u raspravi nisu učestvovali drugi predstavnici civilnog društva.

“Današnji skup o Nacrtu Strategije reforme javne uprave za naredni četvorogodišnji period, više je ličio na predstavljanje nepotpunog dokumenta, koje nije bilo propraćeno većim učešćem zainteresovane javnosti niti je ponudilo dovoljno materijala učesnicima, s obzirom na to da ključni djelovi Strategije još uvijek nijesu utvrđeni”, kaže se u saopštenju.

Iz Alternative su ukazali da su na događaju istaknute samo dvije prispjele sugestije na Nacrt Strategije, sa, kako je ocijenjeno, naglašeno pozitivnim komentarima na dokument.

Oni su podsjetili da je Nacrt stavljen na javnu raspravu početkom avgusta, u periodu godišnjih odmora.

Predstavica Instituta, Milena Milošević, naglasila je da je riječ o "razuđenom dokumentu", kojem fale brojni indikatori i mjerljivi ciljevi, iako načelno prati strukturu Principa javne uprave za zemlje regiona.

Marko Sošić, takođe iz te organizacije, ukazao je na konketne nedorečenosti dokumenta u definisanju prioriteta u upravljanju javnim finansijama i koordinaciji javnih politika.

"Nedostaju polazni indikatori na osnovu kojih bismo znali tačan opis stanja i konkretnog problema i, samim tim, mogli da definišemo tačno šta želimo da postignemo", kazao je Sošić.

Iz Alternative su naveli da su, iako je na događaju naglašeno da tek treba da se preciziraju mjerila i ponude konkretne brojke na osnovu kojih će se pratiti primjena i uspješnost nove Strategije, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova najavili da u narednoj fazi rada neće biti otvoren novi krug javne rasprave.

U Institutu alternativa smatraju da puko izvršavanje obaveza prema javnosti, koje se svodi na organizovanje događaja i raspisivanje poziva, koji, zbog izuzetno pasivnog stava institucija, ne uspijevaju da animiraju dovoljan broj zainteresovanih učesnika, nije pravi pristup u definisanju dokumenta.

"Time se građani malo pitaju o Strategiji, koja bi trebalo da usmjeri krovnu reformu od koje zavise njihove svakodnevne aktivnosti, počev od brzine kojom će moći da registruju preduzeće ili podignu lična dokumenta, do jednakog tretmana prilikom konkurisanja za posao u državnim organima", kaže se u saopštenju.

Iz Alternative su podsjetili da je predsjednik Upravnog odbora te NVO, Stevo Muk, imenovan za člana radne grupe za izradu Strategije, iz reda nevladinih organizacija.

Međutim, on je napustio prvi sastanak radne grupe, nakon što je upoznat sa namjerom da se tekst nacrta pripremi i stavi na javnu raspravu u roku od tri dana.

"Takva žurba je bila neopravdana što se pokazalo i današnjim priznanjem da je dokument, koji je dat na raspravu, polovičan", kazali su iz IA.

Oni su najavili da će pravovremeno dostaviti sugestije, ali da neće dati legitimitet pristupu, "koji je, uz minimalno ispunjavanje zakonskih obaveza, na javne konsultacije stavio početni Nacrt Nacrta smjernica jedne važne reforme".

"S druge strane, definisanje ključnih detalja, koji će "udahnuti život" okvirno postavljenim prioritetima, ostavljeno je odabranom krugu ljudi", zaključuje se u saopštenju Instituta.

Bonus video: