Dajte Katniću sve što mu treba, fali rezultata

“Specijalnom tužilaštvu bi trebalo da se pruže svi neophodni resursi kako bi djelotvorno ispunjavalo zadatke iz svog mandata”
18 komentar(a)
Mitja Drobnič, Slavoljub Stijepović, Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Mitja Drobnič, Slavoljub Stijepović, Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.09.2015. 16:34h

Delegacija Evropske unije (EU) u Podgorici saopštila je da Specijalnom tužilaštvu, koje vodi Milivoje Katnić, “ treba pružiti sve neophodne resurse kako bi djelotvorno ispunjavalo zadatke iz svog mandata”.

Na pitanje da li je organizovani kriminal problem u Crnoj Gori, a s obzirom na ocjenu potpredsjednika Vlade Duška Markovića da u ovoj fazi, organizovani kriminal više nije problem, iz Delegacije EU “Vijestima” su odgovorili:

“Crna Gora je preduzela nekoliko važnih zakonodavnih i institucionalnih koraka od kojih se očekuje da će doprinijeti djelotvornoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Važno je da zemlja nastavi sa ulaganjem napora u pravcu djelotvornog sprovođenja reformi u različitim oblastima koje se tiču vladavine prava, u cilju ostvarivanja, između ostalog, daljih opipljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i na visokom nivou. Na primjer, nedavno uspostavljenom Specijalnom tužilaštvu bi trebalo da se pruže svi neophodni resursi kako bi djelotvorno ispunjavalo zadatke iz svog mandata”, rekli su iz Delegacije.

Iz Delegacije su dodali da će u narednom Izvještaju o Crnoj Gori, koji se očekuje 14. oktobra, Evropska komisija (EK) pružiti detaljnu ocjenu stanja u oblasti organizovanog kriminala.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković ranije je u intervjuu za sarajevske “Dane” rekao da u ovoj fazi, organizovani kriminal više nije problem Crne Gore. "Proteklih godina izgrađene su institucije koje se sa tim problemom uspješno hvataju ukoštac, što je potvrđeno ne samo na nacionalnom nego i na međunarodnom nivou", rekao je Marković.

Funkcioner DF-a Nebojša Medojević rekao je da je ocijenio da Marković ne vidi kriminal jer se nalazi u strukturama organizovanog kriminala, dok je izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović poručila da bi Marković kao dugogodišnji šef Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) trebalo da o kriminalu govori u Tužilaštvu a ne u medijima.

Bonus video: