Kentera: Vlada neznanje i među protivnicima i među pristalicama članstva u NATO

Upitan da li će većina kojom je usvojena Rezolucija biti dovoljna za donošenje odluke o članstvu Crne Gore u NATO-u, ukoliko se o tome bude odlučivalo u Skupštini, Kentera je rekao da bi idealna varijanta bila da se odluka o članstvu u NATO-u, kada se o tome bude raspravljalo, donese sa dvije trećine glasova
12 komentar(a)
Savo Kentera, Foto: Luka Zeković
Savo Kentera, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.09.2015. 10:55h

Skupštinska rasprava povodom Rezolucije o integraciji Crne Gore u NATO pokazala je koliko neznanje vlada među onima koji se protive ulasku države u Alijansu, ali i kod velikog broja onih koji se za to zalažu, smatra predsjednik Atlantskog savjeta, Savo Kentera.

„Veoma površno poznavanje međunarodnih odnosa i zauzimanje stavova na osnovu emocija, osvrćući se permanentno na prošlost i bez razmišljanja o tome kakvu budućnost želimo da gradimo, neke su od osnovnih karakteristika onoga što se moglo čuti“, rekao je Kentera agenciji MINA.

On je ocijenio da je veoma dobro što je rezolucija usvojena, i da je to svakako za pohvalu.

Upitan da li će većina kojom je usvojena Rezolucija biti dovoljna za donošenje odluke o članstvu Crne Gore u NATO-u, ukoliko se o tome bude odlučivalo u Skupštini, Kentera je rekao da bi idealna varijanta bila da se odluka o članstvu u NATO-u, kada se o tome bude raspravljalo, donese sa dvije trećine glasova.

„Međutim, ukoliko za te dvije trećine bude nedostajalo svega par glasova, neće biti nikakva tragedija, s obzirom da ćemo do tada, siguran sam, imati i natpolovičnu većinu građana koji su za ulazak u NATO“, kazao je Kentera.

Kako je rekao, ostaće svakako zapamćeno da je Crna Gora jedina zemlja u svijetu koja je pristupila NATO savezu, „a da to nije bilo prepoznato kao nacionalni interes od strane svih poslanika u parlamentu bez obzira da li su iz vlasti ili opozicije“.

„Dobijanje pozivnice za članstvo u NATO ja uopšte ne dovodim u pitanje, i to je nešto što je sada već sasvim izvjesno da će se desiti. Koliko god da se neki trude da nas zaustave na tom putu, neka budu sigurni da u tome neće uspjeti, bez obzira na to koliko su spremni prljavu kampanju da vode“, kazao je Kentera.

On je dodao da je uvjeren da će većina građana Crne Gore na kraju znati da odabere što je najbolje za njihovu i budućnost njihove djece, "kao što je to bio slučaj i mnogo puta do sada".

Kentera je ponovio da vjeruje da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u decembru.

„Poruka američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena je veoma jasan znak da Sjedinjene Američke Države nedvosmisleno podržavaju ulazak Crne Gore u NATO“, dodao je on.

Prema riječima Kentere, poruka je ohrabrujuća, ali i obavezujuća. „U smislu da se ne smijemo opustiti do ministarskog sastanka u decembru, te da u naredna dva mjeseca moramo svim snagama i na svim frontovima uraditi sve što je u našoj moći kako pozivnica u decembru ne bi izostala“.

U tom smislu, kako je rekao, neophodno je u narednom periodu uraditi sve što se može na povećanju podrške javnog mnjenja, uključiti u kampanju sve partije koje su za ulazak u NATO, sve NVO, kao i sve ostale subjekte koji se zalažu za ulazak u NATO.

„Sa druge strane, neophodno je nastaviti rad na jačanju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala, te jačanju institucija sistema. Ovakvim pristupom znaćemo da smo uradili sve što je u našoj moći, te da odluka o pozivu tada zavisi isključivo od nekih drugih faktora“, zaključio je Kentera.

Bonus video: