Dan oslobođenja Nikšića: Grbović nabrojao šta je sve urađeno

Vujanović je kazao da mora iskazati poštovanje za ono što je urađeno između dva praznika
141 pregleda 7 komentar(a)
Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.09.2015. 12:41h

Svečanom sjednicom SO Nikšić, kojoj su prisustvovali predsjednik države Filip Vujanović, brojni ministri, ambasadori, gosti iz privrednog, političkog i kulturnog života grada i države, obilježen je 18.septembar, Dan oslobođenja. Toga dana 1877. godine Nikšić je oslobođen od otomanske imperije, a 1944. od fašističkog okupatora.

Predsjednik Opština Nikšić Veselin Grbović kazao je da su u protekle dvije godine sanirani glavni problemi u finansijama lokalne uprave, da se redovno isplaćuju lični dohoci, reprogramirani su porezi i doprinosi, refinansirani komercijalni krediti, dug prema dobavljačima smanjen na minimum.

Svečanost je bila prilika i da Grbović nabroji šta je urađeno od prošlog septembra, do danas. Završen je sistem za pečišćavanje otpadnih voda, obilaznica oko grada, rekonstruisano je pozorište, izgrađen vodovod za Kočane, Poljice i dio Rastoka, deset stanova za Rome, u toku je poslednja faza izgradnje aerodroma, rekonstruisan je tunel Budoš... Počeli su radovi na izgradnji Tehnopolisa, gradi se zgrada sa 62 stana za raseljena lica, počela je rekonstrukcija bazena, izgradnja vjetrenjača. I privredna situacija u gradu pod Trebjesom, prema riječima Grbovića, je mnogo bolja čime se stvaraju uslovi za zapošljavanje nove radne snage, posebno mladih. Tu su i manifestacije u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, kao i brojni uspjesi nikšićki sportista.

Vujanović je kazao da mora iskazati poštovanje za ono što je urađeno između dva praznika, posebno kada je u pitanju konsolidacija budžeta Nikšića.

„Sve ovo pokazuje da se krenulo od prave osnove za razvoj Nikšića. Ubijeđen sam da je konsolidacijom budžeta i umjeravanjem broja zaposlenih u okviru administracija obezbjeđeno redovno servisiranje kroz tekući budžet“, kazao je Vujanović.

Pohvalio je veliki broj realizovanih projekata koji samo, prema njegovim riječima, pokazuju da se Nikšić kvalitetno i brzo razvija i da se uvažavaju njegove razvojne mogućnosti.

„Vidi se da u gradonačelniku imamo bivšeg privrednika koji je svoje znanje, iskustvo prenio i na poziciji predsjednika Opštine. Ubjeđen sam da će nastaviti tako za dobro građana Nikšića i Crne Gore“, kazao je Vujanović.

Na sjednici su pročitani telegrami čestitke predsjednika Skupštine i Vlade, Ranka Krivokapića i Mila Đukanovića, a uručena je i nagrada Oslobođenja privredniku Radomiru Kovačeviću.

„Sve nagrade raduju, a posebno ona koja dolazi od svoga grada. Ta nagrada i dodatno obavezuje na nova pregnuća i djela“, kazao je Kovačević.

Kovačević je novčani dio nagrade poklonio nikšićkom Denevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju.

Nagradu je dobio i najbolji teniser svijeta Novak Đoković koji zbog obaveza nije mogao da prisustvuje svečanoj sjednici ali je poručio da će u narednom periodu posjetiti Nikšić, kada će mu i nagrada zvanično biti uručena.

Uručene su i studentske nagrade, a od 12 kandidata, priznanje je primilo njih pet – Lidija Nikčević, Svetlana Stevović, Ana Nenezić, Bojana Lalatović i Miloš Nikolić.

„Ovo je samo potvrda da su znanje, trud, marljiv rad i sposobnosti i dalje jedne od temeljnih vrijednosti društva. ovo pet studenata svjedoče da su potencijal ne samo lokalne zajednice, ta da ih se kao takvih treba i mora sjetiti i onda kada za sobom ostavljaju studentske klupe i stupaju na tržište rada“, kazala je Svetlana Stevović, u ime nagrađenih studenata.

Na kraju sjednice nastupila je operska pjevačica Jadranka Jovanović, uz klavirsku pratnju dr Vesne Đokić.

Povodom Dana oslobođenja opštinske delegacije položile su cvijeće na spomenike na Kapinom polju i ispod Trebjese. Sjenima palih boraca poklonili su se i nikšićki komunisti koji su položili vijenac na spomen obilježje pod Trebjesom.

Povelja grada za Gvozdenovića

Na sjednici je Miodragu Skalu Gvozdenoviću, jednom od najboljih evropskih i svjetskih odbojkašsa, dodijeljena Povelja grada Nikšića. Gvozdenović je kazao da je grad pod Trebjesom napustio 1965.godine ali da je bio i ostao samo Nikšićanin, uvijek se vraćajući rodnom gradu.

„Ova nagrada me posebno razgalila jer sam nagrade prestao da dobijam onda kada sam prestao da se aktivno bavim sportom. Znam da će ona u bogatoj riznici trofeja zauzimati posebno mjesto“, kazao je Gvozdenović.

Bonus video: