Ženeva: Lukšić učestvovao na 30. sesiji Savjeta za ljudska prava

Lukšič je najavio i kandidaturu Crne Gore za članstvo u ovom organu u periodu 2022. – 2024. godine
91 pregleda 1 komentar(a)
Igor Lukšić Savjet za ljudska prava, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Igor Lukšić Savjet za ljudska prava, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Ažurirano: 17.09.2015. 12:43h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, učestvovao je na 30. sesiji Savjeta za ljudska prava, kao govornik na visokom nivou na plenumu sesije.

Tokom boravka u Ženevi, Lukšić se susreo sa predsjedavajućim Savjeta za ljudska prava, ambasadorom Joakimom Rukerom, Visokim komesarom za izbjeglice, Antonijom Guterešom, i Visokim komesarom za ljudska prava, Zeidom Ra'ad Al Huseinom.

Među aktivnostima Crne Gore na nacionalnom nivou, potpredsjednik je u svom govoru izdvojio redovno izvještavanje pred ugovornim tijelima, podnošenje Mid-term izvještaja o implementaciji preporuka dobijenih kroz drugi ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda, rezultate na planu borbe protiv diskriminacije naročito usmjerene protiv LGBT osoba, zaštitu ranjivih kategorija društva.

Lukšič je najavio i kandidaturu Crne Gore za članstvo u ovom organu u periodu 2022. – 2024. godine.

Govoreći o stanju ljudskih prava na međunarodnom planu, Lukšić je potencirao UPR kao mehanizam kojim se, za sada, uspješno prevazilazi polarizacija međunarodne zajednice u zalaganju za ljudska prava. Pohvalio je i rad specijalnih procedura, naglašavajući da je njihova uloga da podstiču države da unaprijeđuju stanje ljudskih prava. Lukšić se osvrnuo i na probleme na planu zaštite ljudskih prava u svijetu, ukazavši da je važno postojanje političke volje za borbu protiv savremenih prijetnji, uključujući i terorizam, ekstremizam i sl.

Na sastanku sa predsjedavajućim Savjeta za ljudska prava, potpredsjednik je ukazao da je agenda Crne Gore u potpunosti usklađena sa vanjskopolitičkim prioritetom članstva u Evropskoj uniji. Predsjedavajući Savjeta pohvalio je dosljednost crnogorskih istupanja, aktivnu i inicijativnu ulogu u Savjetu. Izrazio je uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da istim intenzitetom pruža doprinos radu Savjeta.

Tokom sastanka sa Visokim komesarom za izbjeglice razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj migracionoj krizi u Mediteranu i na Zapadnom Balkanu, kao i o rezultatima rješavanja pitanja izbjeglica i interno raseljenih lica u Crnoj Gori. Gutereš je upoznao potpredsjednika Lukšića sa najnovijim problemima kada je u pitanju kretanje migranata prema Zapadnoj Evropi. Pohvalio je lidersku ulogu Crne Gore u regionu kada je u pitanju zbrinjavanje izbjeglica. Istovremeno, istaknut je i značaj crnogorskog predsjedavanja Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice.

U razgovoru sa Visokim komesarom za ljudska prava, potpredsjednik je ukazao na aktivnosti Crne Gore kada je u pitanju saradnja sa OHCHR-om u protekle tri godine članstva u Savjetu, komplementarnih sa prioritetom evropskih integracija. Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim problemima zaštite ljudskih prava u svijetu, naročito o migracionoj krizi i potrebi aktivnijeg djelovanja međunarodne zajednice na ovom planu.

Zeid je takođe afirmativno govorio o ulozi Crne Gore u radu Savjeta i ostvarivanju visokih standarda u oblasti ljudskih prava u proteklom periodu. Sa zadovoljstvom je prihvatio poziv da dođe u Crnu Goru.

Posjetom potpredsjednika Vlade uspješno se zaokružuje trogodišnje članstvo Crne Gore u Savjetu za ljudska prava. Posjeta je bila prilika i za iznalaženje modaliteta za tješnju saradnju sa OHCHR-om kada je u pitanju izgradnja nacionalnog mehanizma za implementaciju preporuka ugovornih tijela. U razgovorima sa svim visokim zvaničnicima zaključeno je da je Crna Gora uspjela da u protekle tri godine i na širem međunarodnom planu valorizuje rezultate na unaprjeđenju stanja ljudskih prava u okviru svojih granica, te su sagovornici ohrabrili Vladu da nastavi sa aktivnom ulogom promotera ljudskih prava i demokratskih vrijednosti na međunarodnoj sceni.

Bonus video: