Jovanović: Protivljenje članstvu u NATO podsjeća na protivljenje crnogorskoj nezavisnosti

z Cdu ističu da je površna i suštinski pogrešna teza da NATO nije prioritetna tema - već su to, na primjer, standard života građana, tj. ekonomska i socijalna pitanja
80 pregleda 16 komentar(a)
Draško Jovanović, Foto: CDU
Draško Jovanović, Foto: CDU
Ažurirano: 17.09.2015. 09:08h

Rasprava o Rezoluciji o NATO u Parlamentu je pomogla građanima da bolje sagledaju pozicije političkih stranaka po pitanju našeg članstva u Alijansi, pa je sada je jasno da postoje dva politička tabora, saopštio je Draško Jovanović, član Predsjedništva Crnogorske demokratke unije (Cdu).

"Cdu pripada onoj političkoj grupaciji koji razumije i promoviše članstvo Crne Gore u NATO kao zaokruživanje crnogorskog državnog integriteta i kao dugoročni bezbjednosni okvir koji učvršćuje stabilnost naše zemlje. To je i istorijski iskorak prema evro-atlanskim strukturama, prvenstveno prema Evropskoj uniji", istakao je Jovanović.

On je dodao da vijesti iz Brisela to potvrđuju na najbolji način, te da konsenzus saveznika u vezi poziva Crnoj Gori dolazi u pravi čas, što dodatno potvrđuje ispravnost parlamentarne rezolucije.

"Drugi tabor je podijeljen između onih koji otvoreno iskazuju odbojnost prema članstvu u NATO, na način koji neodoljivo podsjeća na njihovo protivljenje crnogorskoj nezavisnosti, i onih koji svoj stav nevješto sakrivaju iza zalaganja da odluka o našem pristupanju Alijansi bude donijeta na referendumu. Među njima posebno tragikomično zvuči izjava jednog od opozicionih lidera da će svoj stav o NATO iskazati kada dođe pozivnica", rekao je Jovanović.

Iz Cdu ističu da je površna i suštinski pogrešna teza da NATO nije prioritetna tema - već su to, na primjer, standard života građana, tj. ekonomska i socijalna pitanja.

"Rasprava i odluka o NATO ne znači otklon i potiskivanje drugih problema. Socijalna i ekonomska pitanja su uvijek prioritet i tu rasprava o NATO ne može da smeta, niti da usporava promjene u tim oblastima. Sasvim obrnuto, članstvo u NATO znači ubrzavanje reformi i neophodnih promjena, a ne bježanje od njih. Dakle, prave reforme i izazovi nastupaju poslije dobijenog poziva, u toku završnih priprema za punopravno članstvo. Primjer Hrvatske i svega što je morala preduzeti u vremenu od dobijanja poziva pa do ravnopravnog zauzimanja svoga mjesta u Alijansi, to najbolje ilustruje", tvrdi Jovanović.

Po njegovim riječima, poslije dobijanja poziva neće biti dovoljno samo sačekati formalni prijem, recimo sljedeće godine na samitu NATO u Poljskoj.

"Naivno je misliti da će Crna Gora moći da učestvuje u dnevnim aktivnostima saveznika u Briselu, a da pri tome postoji i najmanja mogućnost odliva informacija u neželjenom smjeru, ili da se vladavina i efikasnost prava neće mjeriti prvenstveno brojem pravosnažnih presuda za korupciju i organizovani kriminal. Cdu izražava zadovoljstvo sto je u crnogorskom parlamentu juče učinjen jedan značajni korak u pravom smjeru. Saradnja i zajedničko djelovanje svih koji su za članstvo u NATO se nameće kao jedan od ključnih potreba i prioriteta crnogorske politike", zaključio je Jovanović.

Bonus video: