Jasavić: Tužilaštvo mora imati bolje uslove za rad

"Vrijeme je za konkretna djela, i u zavisnosti od toga šta i koliko ozbiljno Tužilaštvo bude radilo, mora se voditi računa da im se izađe u susret. Ako očekujemo rezultate od Tužilaštva, onda im se moraju obezbijediti bolji uslovi za rad", kazala je Jasavić agenciji Mina
62 pregleda 6 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Azra Jasavić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 16.09.2015. 13:10h

Aktuelna tužilačka organizacija pokazuje ozbiljne namjere da se posveti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, zbog čega joj se moraju obezbijediti bolji uslovi za rad, smatra poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, navodeći da se novac za to može obezbijediti i od prodaje nezakonito stečene imovine.

Predstavnici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu posjetili su danas Tužilaštvo i upoznali se sa uslovima u kojima funkcioniše, kako bi se to skupštinsko tijelo odredilo prema zahtjevu tužilačke organizacije prema Ministarstvu finansija da im se povećaju sredstva za bolje uslove rada.

Jasavić, koja je članica Odbora, ocijenila je da su ti uslovi neprihvatljivi s obzirom na rezultate koji se od Tužilaštva očekuju.

"Vrijeme je za konkretna djela, i u zavisnosti od toga šta i koliko ozbiljno Tužilaštvo bude radilo, mora se voditi računa da im se izađe u susret. Ako očekujemo rezultate od Tužilaštva, onda im se moraju obezbijediti bolji uslovi za rad", kazala je Jasavić agenciji Mina.

Prema njenim riječima, ako Tužilaštvo obezbijedi vidljive rezultate i kvalitetne optužnice, mora im se dati to što traže.

Jasavić je ocijenila da se o tim pitanjima do sada nije govorilo, jer su rezultati bili jako loši.

Kako je navela, očigledno je da zahtjev aktuelnog Tužilaštva upućuje na to da oni planiraju ozbiljno da rade.

"Jasno je da su bivša tužilačka organizacija i njen menadžment nagomilali probleme u kadrovskom, tehničkom i suštinskom smislu, i da se sada ovo Tužilaštvo suočava sa ozbiljnim teškoćama“, kazala je Jasavić.

Ona je podsjetila da se Pozitivna i ranije zahtijevala da se povećaju sredstva za rad tužilaštva ali je, kako je navela, naišla na otpor, prije svega vladajuće strukture.

"Imajući u vidu da novo Tužilaštvo, vrhovni i posebno specijalni državni tužilac, pokazuju agilnost u radu i da od njih očekujemo ozbiljne akcije, moramo svi da im pomognemo u tome“, kazala je Jasavić.

Ona je dodala da vjeruje u dobre namjere tužilaca i u njihov profesionalni i lični integritet.

"Vjerujem da ćemo, ukoliko budu imali podršku svih političkih ozbiljnih subjekata, koji se neće miješati u njihov posao ali će im pomagati, uskoro imati vrijeme za 'čišćenje' Crne Gore“, kazala je Jasavić.

Ona je naglasila da je došlo vrijeme da u Crnoj Gori svako „žanje ono što je posijao“.

"Očekujem ozbiljnu 'žetvu' koju će Tužilaštvo sprovesti protiv organizovanog kriminala, i ozbiljnu borbu protiv korupcije na visokom nivou“, poručila je Jasavić.

Ona je podsjetila da je nesrazmjeran odnos između imovine pojedinaca na vlasti i njihovih primanja.

"Najvažnije je da tužioci pokrenu postupke oduzimanja imovine stečene kriminalom, jer mi ništa nemamo od pokretanja postupaka i izricanja kazni zatvora ako ta imovina ostaje kod onih koji su je nezakonito stekli“, naglasila je Jasavić.

Kako je pojasnila, oni će u tom slučaju dobrovoljno izdržavati kaznu zatvora, a i dalje ostati ekonomski moćni i upravljati političkim procesima iz neformalnih centara moći.

"To se ne smije dozvoliti. Ta imovina se mora oduzeti i uložiti u ozbiljne stvari, između ostalog i u poboljšanje uslova za rad Tužilaštva, kao i za privredna ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta“, naglasila je Jasavić.

Prema njenim riječima, ukoliko se ne oduzme imovina stečena kriminalom, onda ništa nije urađeno.

"I sve se svodi na najobičniju farsu. Jer, uvijek će biti dobrovoljaca u vlasti koji će sa zadovoljstvom izdržavati kazne zatvora, a imovina će im ostati“, precizirala je Jasavić.

Kako je navela, vrijeme će pokazati da li će Tužilaštvo krenuti u ozbiljnu borbu koja podrazumijeva oduzimanje imovine stečene kriminalom.

"U zavisnosti od toga, Pozitivna će se u perspektivi određivati prema radu i Tužilaštva, i ministra pravde“, poručila je Jasavić.

Bonus video: